După izbucnirea războiului, în februarie 2022, Ucraina a avut porturile blocate și a căutat rute alternative de export, prin statele vecine din Uniunea Europeană. Deși în prezent poate folosi trei dintre porturile sale la Marea Neagră, în baza unui acord cu rușii, mediat de ONU și Turcia, portul Constanța din România a devenit cea mai mare rută alternativă pentru exporturile ucrainene.

Totuși, portul ar putea întâmpina dificultăți în depozitarea cantităților de cereale românești și ucrainene, când va începe recoltarea. O sursă din Ministerul român al Agriculturii a declarat pentru Reuters: “Ministerul va propune în discuțiile cu Bruxelles și Kiev o optimizare a fluxurilor comerciale de cereale către portul Constanța, pentru a proteja fermierii locali pe durata recoltei”. Persoana citată în anonimat nu a dat mai multe detalii.

România este una dintre cele cinci țări din estul Uniunii Europene care au înregistrat un aflux de cereale ucrainene de la invazia Rusiei, ceea ce a determinat UE să aprobe restricții comerciale temporare și un pachet de sprijin pentru fermierii locali. În perioada de vârf, portul Constanța a gestionat aproximativ 25 de milioane de tone de exporturi de cereale pe an.

Reuters amintește că România este unul dintre cei mai mari producători de grâu din UE, cu o recoltă pentru acest an estimată între 8,7 milioane și 10,5 milioane de tone. Recolta de cereale ucrainene se va situa, probabil, la 45 de milioane de tone în acest an, în scădere față de 53 de milioane anul trecut.

Sursă: Reuters

Foto: Dreamstime/Tatiana Golmer

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday