Vineri dimineața, autoritatea meteo din China a introdus Cod Roșu de caniculă pentru capitala Beijing, după ce ieri temperatura maximă din orașul cu aproape 22 de milioane de locuitori a depășit 41C, doborând recordul pentru cea mai călduroasă zi de iunie.
O analiză Reuters arată că temperaturile record din toată Asia pun la încercare sistemele de energie regenerabilă, subliniind nevoia producției “de rezervă”, a modernizării sistemelor de transport a curentului electric și a unor reforme în materia tarifării acestuia, pentru a asigura fiabilitatea și extinderea capacităților de energie verde.
În China, unde sursele regenerabile reprezintă mai mult de jumătate din mixul de energie, autoritățile au ținut în rezervă centrale pe cărbune și gaze, pentru situația creșterilor bruște ale consumului de energie.
În paralel, India prelungește durata de viață a centralelor pe cărbune, iar China construiește altele noi pentru a se asigura că există suficientă sursă de rezervă pentru a răspunde cererii mai mari de energie, în situațiile în care vremea tinde spre extreme.
Numai îmbunătățirea rețelei de transport și distribuție de energie ar putea costa cel puțin 2 mii de miliarde de dolari, în următorul deceniu, luând în considerare toată regiunea Asia-Pacific, potrivit unei evaluări făcute de firma de consultanță Wood Mackenzie.
“Valurile de căldură deschid un cerc vicios. Schimbările climatice provoacă o cerere mai mare de energie, care alimentează la rândul lor schimbarea climei, prin poluare”, a comentat Malavika Bambawale, de la Engie.
Reuters mai observă că absența unor sisteme de tarifare care ar încuraja funcționarea centralelor pe cărbune sau gaze doar în orele de vârf ar putea împinge operatorii de rețea să le țină pe acestea mai mult timp în funcțiune, în condițiile în care fluxurile de energie solară și eoliană sunt tot mai dificil de prognozat din cauza instabilităților meteo.
Sursă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.