“Tratatul privind biodiversitatea în afara jurisdicției naționale” este considerat crucial pentru demersul ţărilor de a aduce 30% din pământul și apele lumii sub protecție până la sfârșitul deceniului, așa cum au convenit Naţiunile Unite, în decembrie, într-un acord istoric separat.
Tratatul prevede şi obligativitatea de a întocmi studii preliminare, care să evalueze impactul asupra mediului al activităților propuse să se desfăşoare în apele internaționale. Deşi nu sunt enumerate explicit în conţinutul documentului, ar include orice activitate, de la pescuit și transport maritim la exploatarea minieră la mare adâncime sau programe de geoinginerie menite să combată încălzirea globală.
Documentul include şi stabilirea unor principii de împărțire a beneficiilor “resurselor genetice marine”, colectate în urma cercetării științifice din apele internaționale. Prevederea ar urma să favorizeze ţările în curs de dezvoltare, care adesea nu au resurse pentru a putea exploata şi comercializa aceste resurse.
Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a vorbit despre o “realizare istorică”, prin care va fi stabilit un cadru legal pentru a extinde protecția apelor internaționale ce reprezintă peste 60% din oceanele lumii. “Oceanul este sângele planetei noastre”, a subliniat acesta.
Tratatul trebuie să fie ratificat de cel puțin 60 de state membre pentru a putea intra în vigoare. Va fi deschis pentru semnături începând din 20 septembrie, când liderii lumii se vor aduna la New York pentru sesiunea Adunării Generale.
Statele membre ale ONU au ajuns la un acord asupra textului tratatului în martie, după mai mult de 15 ani de negocieri. De atunci, textul a fost analizat şi adaptat de către avocaţii şi traducătorii ONU, pentru a asigura compatibilitatea cu cele șase limbi oficiale ale organizaţiei. În plus, o mare parte dintre oceanele lumii se află în afara jurisdicției unui singur stat. De aceea, implementarea măsurilor de protecţie a necesitat o cooperare la nivel internaţional.
În consecinţă, o mare parte din apele globale au fost mult timp neglijate, deoarece atenția a fost concentrată pe zonele de coastă și pe câteva specii emblematice. La momentul actual, doar aproximativ 1% din marea liberă (ape internaționale în care toate țările au dreptul de a pescui, de a naviga și de a face cercetare) este protejată prin măsuri de conservare.
Sursă: France24
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.