Semnatarii scrisorii cer o taxă de 1,5%, pentru a lega simbolistic momentul de depășirea încălzirii globale cu 1,5 grade Celsius peste pragul epocii industrializării. Ei arată că, aplicată numai pe averile celor mai bogați oameni de pe planetă, aceasta ar aduce mii de miliarde de dolari care ar putea fi cheltuiți pentru a ajuta țările mai sărace să-și schimbe economiile către o bază cu emisii scăzute de carbon. De asemenea, o parte din aceste sume ar putea fi direcționate pentru salvarea și reabilitarea comunităților afectate de creșterea nivelului oceanului planetar și de alte efecte ale schimbărilor climatice.

Potrivit The Guardian, estimări recente arată că un impozit anual de 2% impus pe “bogăția extremă” ar aduce aproximativ 2,5 miliarde de dolari pe an și că “cei mai bogați 1% din oameni, la nivel mondial, sunt responsabili pentru poluarea echivalentă cu dublul celei produse de cei mai săraci 50% din locuitorii planetei”. Despăgubirile pe care țările bogate le-ar datora țărilor sărace pentru distrugerile produse de schimbările climatice ar fi însă de 6 miliarde de dolari pe an.

Mark Paul, de la Universitatea Rutgers, unul dintre semnatarii scrisorii, a comentat pentru The Guardian: “Adevărul este că nu banii lipsesc, lipsește doar voința politică. Și asta trebuie să se schimbe.”

În scrisoare, economiștii cer, de asemenea, oprirea subvenționării combustibililor fosili și ștergerea datoriilor pentru cele mai sărace țări ale lumii, astfel încât acestea să poată lua în calcul trecerea la o economie mai curată.

Richard Heede, de la Climate Accountability Institute, a declarat că “firmele care s-au îmbogățit din exploatarea combustibililor fosili și au acționat concertat pentru a întârzia acțiunile împotriva schimbărilor climatice și a pentru a perpetua economia bazată pe emisii de carbon ar trebui, de asemenea, să contribuie în mod substanțial la ajutarea națiunilor și popoarelor care au contribuit cel mai puțin la producerea crizei climatice”.

Aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați să participe, joi și vineri, la Paris, la un summit care ar trebui să aducă un nou pact global privind finanțarea luptei împotriva schimbărilor climatice.

Sursa: The Guardian

Foto: Mrsash174 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday