UPDATE: Departamentul de Energie (DOE), care gestionează armele nucleare din SUA și siturile de deșeuri nucleare ale armatei, a notificat Congresul și a început o investigație în acest caz alături forțele de ordine și Agenția pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii (CISA).
Un purtător de cuvânt al DOE informează că instituția a primit două cereri de răscumpărare din parte grupului de hackeri asociat Rusiei, Cl0p. Aceștia ar fi reușit să obțină acces atât la instalația de deșeuri nucleare a DOE, cât și la unitatea de educație științifică a acesteia.
Reuters scrie că hackerii au reușit, în cadrul atacului care a avut loc joi, să compromită datele celor două entități ale Departamentului de Energie, folosind defecțiuni de securitate cu care acestea se confruntau.
Atunci când a fost efectuat atacul CISA a declarat că mai multe agenții federale au fost afectate, fără a preciza însă care. Analiștii sunt de părere că în săptămânile următoare ar putea apărea informații despre mai multe victime ale atacului.
Cl0p a scris pe site-ul său că nu deține date guvernamentale, însă dacă hackerii săi ar fi preluat din neatenție informații sensibile le vor șterge.
Știrea în format inițial: Cel puțin 3,5 milioane de locuitori din Oregon care dețin permise de conducere sau cărți de identitate emise de acest stat sunt afectați, potrivit autorităților. Biroul guvernatorului din Louisiana nu a stabilit încă un număr exact al victimelor, dar potrivit statisticilor publice, peste trei milioane de locuitori ai statului dețin permise de conducere. Datele furate includ numere de securitate socială și numere de permis de conducere, iar autoritățile și-au sfătuit rezidenții cu privire la modul în care se pot proteja de furtul de identitate.
Atacul amplu a expus probabil date de la sute de organizații de pe tot globul și, de asemenea, a compromis mai multe agenții federale din SUA, inclusiv Departamentul de Energie, precum și date de la corporații importante din Marea Britanie, cum ar fi BBC și British Airways.
Până la acest moment, autorii nu au fost descoperiți, dar oficialii federali au indicat că ar fi vorba despre o grupare de hackeri ruși (Clop), specializați în exploatarea unei vulnerabilități software. Nu a fost primită, momentan, nicio cerere de răscumpărare. De asemenea, nu există niciun semn că hackerii au vândut sau au făcut publice datele furate.
Joi, Agenția SUA pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii a transmis pentru CNN că mai multe agenții guvernamentale federale americane au fost atacate cibernetic, iar “impactul este semnificativ”. Progress Software, firma americană care produce software-ul exploatat de hackeri, a precizat că a descoperit o a doua vulnerabilitate în cod, în timp ce lucra pentru remedierea alteia.
Sursă: CNN
Sursa Foto: Mykyta Dolmatov / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.