Principalele declarații ale premierului desemnat, Marcel Ciolacu:

  • Această guvernare este despre reforme şi economie. Este nevoie de un nou model economic şi social. Trebuie să găsim soluţii şi un program naţional de reducere a polarizării naţionale. Românii vor să vadă mai multă muncă, seriozitate şi coerenţă de la cei ce conduc ţara. Eu asta vreau, împreună cu colegii mei, să le oferim. Viziunea pentru iunie 2023 – decembrie 2024 se referă la modernizarea economică şi socială a ţării, prin reforme atât de necesare, prin parteneriat în mediul de afaceri, în investiții pentru crearea de locuri de muncă, prin lupta cu preţurile.
  • Știm exact ce avem de făcut şi propunem un plan cu 5 obiective:
    – rezolvarea problemei pensiilor speciale şi adoptarea noii legi a salarizării,
    – stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare,
    – dezvoltarea sistemelor publice de sănătate şi educaţie,
    – patriotism economic, dezvoltarea economică prin dezvoltarea producției naționale,
    – crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite.
  • Vom reduce gradual impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. Astăzi, avem una dintre cele mai mari poveri fiscale din UE, la salarii mici.
  • Prima noastră luptă va fi cu preţurile şi specula. Planul nostru implică, în ponderi diferite, toţi actorii importanţi, de la producători la distribuitori, şi marile magazine. O ţintă la fel de importantă este reducerea practicilor speculative. Nu îi vom ierta pe cei care profită de criza în care se află populaţia. Ca să fiu foarte clar, toate companiile care produc în România sunt româneşti, indiferent dacă acţionarii sunt români sau străini. Am creat şi avem pregătite noi programe de stimulare a producţiei în industrii.
  • Pe baza dialogului cu sindicatele, vom creşte salariul minim. Toţi cei care muncesc trebuie să aibă asigurat un nivel de trai decent. La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câştige minimum 500 de euro net lunar, iar câștigul salarial mediu net să ajungă la o mie de euro.
  • Pensiile vor creşte. Toţi românii cu venituri mici şi medii vor fi în continuare sprijiniţi de stat. Voucherele pentru alimente şi plata facturilor la energie şi gaze vor continua. Vrem să modernizăm şi să dotăm cabinetele medicilor din mediul urban şi rural. Eu nu voi conduce guvernul PSD şi PNL, ci guvernul României, iar toţi miniştrii nu vor fi membrii PSD sau PNL, ci miniştrii ai României. Vom demonstra că nu mai trăim într-o ţară împărţită între speciali şi oameni obişnuiţi. Toți oamenii vor avea șanse egale. Așa văd eu și sensul respectării PNRR, pentru a aduce miliardele europene de care România are nevoie.

    Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

    Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

    Susține echipa Biziday