Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu publicat azi pe Telegram că “Putem afirma cu siguranță că această ofensivă ucraineană a început”.
Conform BBC, contraofensiva ucraineană ar fi început deja de câteva săptămâni, cu “operațiuni de modelare”. Acestea presupun efectuarea de atacuri cu artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune asupra țintelor logistice ruse, care se află la distanță mare de linia frontului.
Serhii Kuzan, co-fondator și președinte al Centrului de Securitate și Cooperare din Ucraina a declarat pentru BBC, că, în acest moment, ucrainenii se află în “faza de recunoaștere”. Acest lucru presupune înaintarea unor mici detașamente ucrainene, în zonele unde rușii au fortificații, cu scopul de a obține informații despre apărarea rusă.
BBC l-a întrebat pe Serhii Kuzan dacă poate să spună care ar fi orașele unde ucrainenii desfășoară astfel de acțiuni. Oficialul a refuzat să ofere date exacte, însă a spus că toate se află în zona de la sud de Zaporijie.
BBC scrie că, chiar dacă Kremlinul nu recunoaște, varianta ca rușii să fie vinovați de distrugerea barajului de la Nova Kakhovka, pare plauzibilă, întrucât acesta și drumul de peste el ofereau o posibilă calea de atac pentru ucraineni. De altfel, Kievul a menționat de multe ori această rută ca fiind preferată în cazul unui atac.
La finalul lunii aprilie, ucrainenii au traversat Niprul și au stabilit mai multe capete de pod la Oleshki, în apropiere de Zaporijie. De asemenea, au preluat controlul asupra mai multor insule din delta Niprului, în apropiere de Herson.
Totuși, în ciuda distrugerii barajului, luptele dintre cele două tabere au continuat, iar Ministerul britanic al Apărării a arătat, în analiza sa zilnică, faptul că, în majoritatea zonelor, Ucraina a preluat inițiativa pentru pronirea acestora.
Ieri, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că forțele ruse ar fi respins un atac ucrainean în zona de la sud de Zaporjie, care ar fi implicat 150 de vehicule blindate și 1.500 de militari. Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a transmis pe Telegram doar că Rusia este “activă în defensivă” în zona Orikhiv din regiunea Zaporijie. De asemenea, a mai scris și că luptele continuă și în jurul Velika Novosilka, mai la est.
Conform BBC, mai mulți analiști consideră că cele două puncte reprezintă marginile de est și de vest ale unei porțiuni a frontului puternic fortificată, unde Ucraina va încerca să treacă de linile rusești.
Aliații au confirmat avansul trupelor ucrainene din ultima perioadă, însă pun la îndoială pagubele. Un reprezentant al acestora a declarat că Ucraina are suficient armament cât să își continuie înaintarea.
În ceea ce privește situația din Bakhmut, se evaluează că soldații ucraineni au reușit să înainteze între 200 și 1.100 de metri, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la încercuirea inamicului.
În ciuda acestor acțiuni, oficialii ucraineni neagă afirmațiile conform cărora contraofensiva ar fi început. Oleksei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a spus miercuri că atunci când această operațiune va începe, toți vor ști, pentru că se va vedea.
Serhii Kuzan a explicat că, indiferent dacă o contraofensivă a început sau nu, cert este că frontul se mișcă. Acesta a adăugat totuși că înaintarea este lentă, din cauză că Ucraina nu are avioane de luptă care să îi susțină operațiunile.
În ceea ce privește durata contraofensivei, experții spun că aceasta nu va putea dura mai mult de cinci luni, până la venirea sezonului ploios, care ar îngreuna înaintarea.
Succesul contraofensivei ar putea fi atins dacă trupele ucrainene ar reuși să treacă de linile rusești până la Marea Azov, întrucât trupele rusești care se află la vest de acest punct vor deveni dependente de liniile de aprovizionare care trec prin Crimeea. Atunci, ucrainenii ar trebui doar să distrugă Podul Kerci și să atace navele și avioanele folosite pentru a transporta resursele spre peninsulă, făcând trupele ruse vulnerabile.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.