Profesorul George Gao a fost în prima linie chineză a structurii de răspuns la pandemia de coronavirus. A plecat din funcția de director al Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) anul trecut, iar acum este președintele Fundației Naționale pentru Științe Naturale din China.
Invitat la un podcast al BBC Radio 4, profesorul Gao a spus, despre originea pandemiei, că “întotdeauna trebuie să luăm în considerare fiecare variantă. Asta este știința. Nu excludem nimic”. A afirmat că autoritățile au efectuat un fel de investigație oficială la Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), semn că au luat mai în serios teoria scurgerii din laborator decât au sugerat declarațiile lui Xi Jinping: “Guvernul a organizat ceva acolo, dar CDC nu a fost implicat. Laboratorul acela a fost verificat de două ori de experții din domeniu”.
George Gao susține că nu a văzut concluziile celor două verificări, dar că “a auzit” că laboratorul a primit un certificat de sănătate “curat”, prin care autoritățile au constatat că se respectă toate protocoalele. “Nu știm de unde a venit virusul. Întrebarea este încă deschisă, iar toate ipoteze ar trebui în continuare investigate”, a declarat Gao pentru BBC.
Comunitatea internațională este de acord că la un moment dat, virusul care provoacă Covid-19 a venit de la lilieci, însă nu s-au înțeles în privința modului în care virusul s-a transmis de la lilieci la oameni. În acest sens există două posibilități: o răspândire naturală, poate prin intermediul altor animale, sau infectarea unui cercetător care studia virusul.
Aceste două posibilități sunt acum centrul unui conflict geopolitic, între SUA și China, dar au fost preluate și transpuse în mai multe teorii ale conspirației. Pentru a încerca să lămurească subiectul, BBC a făcut mai multe reportaje în Wuhan și a intervievat cercetători care au avut contact cu institutul de acolo.
Wang Linfa este profesor onorific la WIV și a fost prezentă la institut în ianuarie 2020, când a izbucnit primul focar de coronavirus. El a declarat pentru BBC că o colegă de la WIV i-a spus că e îngrijorată despre posibilitatea unei scurgeri în laborator: “Mi-a spus că este o probă de care nu știa în laborator, dar era infectată cu un virus, a contaminat ceva și apoi a scăpat”. Wang povestește că femeia a testat apoi mostrele pe care le avea în analiză și nu a găsit niciun indiciu despre virusul care provoacă boala Covid-19. Profesorul Wang face parte din grupul de cercetători care susțin că virusul s-a transmis la oameni în piața de fructe de mare din Wuhan.
Informațiile declasificate acum de diverse structuri din Administrația Americană sugerează că mai mulți cercetători de la WIV s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019 și au avut simptome “asociate atât cu Covid-19, cât și cu bolile sezoniere comune”.
Unii oameni de știință pretind că există suficiente dovezi pentru a exclude scurgerea din laborator, date cum ar fi eșantioanele de mediu și cazurile timpurii de Covid, care au legătură cu piața de fructe de mare.
La aceste concluzii au ajuns și autorii unuia dintre primele studii despre originea Sars-Cov-2. Dar acum, Ian Lipkin, unul dintre autori, are îndoieli față de concluziile anterioare. Scenariul bazat pe scurgerea de laborator a fost “prea puternic” exclus, a declarat profesorul în podcastul de la BBC Radio 4. Lipkin crede în continuare că piața din Wuhan este cea mai plauzibilă explicație a originii, dar adaugă că scenariile care implică laboratorul nu pot fi excluse și trebuie luate serios în considerare: “Virusul ar fi putut apărea în afara pieței, dar să fi căpătat amploare acolo”.
Sursă: BBC
Foto: Lukas Gojda | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.