Cunoscută inițial pentru fabricarea cipurilor pentru plăcile grafice ale calculatoarelor și laptop-urilor, componentele hardware produse de Nvidia stau la baza dezvoltării majorității aplicațiilor de inteligență artificială din prezent. Spre exemplu, scrie CNN, ChatGPT a fost testat cu ajutorul a 10 mii de unități de plăci video produse de Nvidia, grupate într-un singur “supercomputer” creat de Microsoft.

Potrivit datelor companiei cu sediul în California, anul trecut, sectorul producerii de componente pentru dezvoltarea inteligenței artificiale a genera venituri de aproximativ 15 miliarde de dolari, în creștere cu circa 40% față de 2021 și depășind sectorul jocurilor video, care până atunci era cel mai profitabil pentru Nvidia.

Acțiunile companiei s-au majorat cu 30% după publicarea rezultatelor financiare de pe primul trimestru al anului în curs. Totodată, conducerea Nvidia a transmis că va accelera producția de cipuri pentru a face față “cererii în creștere”. Un cip folosit în astfel de plăci grafice destinate dezvoltării de programe software (inclusiv AI) costă în jur de 10.000 de dolari, iar compania le vinde separat sau în sisteme concepute pentru centrele de date. Cu toate acestea, cea mai recentă și puternică versiune a cipurilor Nvidia se vinde la un preț mult mai mare.

În 2006, după ce un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Stanford a demonstrat că procesoarele grafice pot accelera operațiunile matematice efectuate de un computer (într-o manieră în care procesoarele convenționale nu puteau), directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, a luat decizia de a îndrepta o parte din activitatea companiei către dezvoltarea inteligenței artificiale.

Astfel, Huang a investit resursele Nvidia în crearea unui instrument care să facă plăcile grafice programabile. Instrumentul a fost implementat pe procesoarele grafice produse de companie și destinate sectorului de gaming, dar pentru jucătorii de jocuri video nu era o capacitate de care aveau nevoie și de care, probabil, nici măcar nu erau conștienți. Instrumentul a fost însă revoluționar pentru cercetători, ajuntând la apariția primelor descoperiri în domeniul inteligenței artificiale moderne.

Câțiva ani mai târziu, conducerea companiei a luat decizia de a investi în producerea unor noi tipuri de plăci grafice, destinate în special dezvoltării inteligenței artificiale, precum și a mai multor softuri care să faciliteze utilizarea acestei tehnologii. Un deceniu și miliarde de dolari mai târziu, a apărut ChatGPT. 

Cu toate acestea, în timp ce poziția dominantă a Nvidia pe piață pare asigurată pe termen scurt, analiștii CNN consideră că pe termen lung nu se poate discuta despre aceeași siguranță. “Nvidia este cea care are o țintă pe spate și pe care toată lumea încearcă să o doboare”, a declarat Kevin Krewell, analist în domeniul AI. 

Alți mari dezvoltatori, precum AMD, Intel, Google, Amazon, Microsoft și Meta au intrat pe piață, dar Ian Buck, directorul general al Nvidia spune că nu este îngrijorat de creșterea competiției. 

Analiza integrală pe CNN

Sursa Foto: Bogdan Zhorov / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday