Potrivit raportului, schimbările necesare, deşi majore, sunt accesibile. Primul pas ar fi eliminarea materialelor plastice inutile, precum ambalarea excesivă a produselor, urmat de reutilizarea materialelor plastice, cum ar fi sticlele. Alţi paşi includ stimularea reciclării, prin programe de returnare a recipientelor și înlocuirea materialelor plastice cu alternative mai ecologice, precum hârtia sau materialele biodegradabile.
Taxarea plasticului nou și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili sunt măsuri care, transmite ONU, ar face reciclarea mai atractivă din punct de vedere economic, în comparație cu producerea de plastic nou.
Raportul subliniază că astfel de schimbări ar face o diferență semnificativă, deoarece cantitatea de plastic poluant ar scădea la aproximativ 40 de milioane de tone în 2040, comparativ cu 227 de milioane de tone, în cazul în care nu se iau măsuri. În acest mod, pot fi prevenite pericole semnificative pentru sănătate, climă și mediul înconjurător, evaluate la trei miliarde de dolari.
O reducere cu 80% a poluării cu plastic ar preveni 500 de milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an, o cantitate egală cu cea a emisiilor anuale generate de Canada. Inger Andersen, directorul executiv al UNEP a declarat că “această transformare ar oferi câștiguri economice și sociale. Guvernele și sectorul privat ar economisi bani și ar fi create sute de mii de noi locuri de muncă”. Locurile de muncă ar putea înregistra o creștere de 700 de mii până în 2040, majoritatea în țările cu venituri mici.
Conform raportului, contaminarea cu plastic a devenit o problemă serioasă de-a lungul anilor şi afectează întreaga planetă, din vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Oamenii ingerează microplastice prin intermediul alimentelor și al apei, dar și prin inhalarea lor. Astfel de particule au fost găsite în sângele și laptele matern al oamenilor. “Modul în care producem, folosim și eliminăm materialele plastice poluează ecosistemele, creează riscuri pentru sănătatea umană și destabilizează clima”, a explicat Inger Andersen.
Sursa: The Guardian
Foto: Lena Wurm | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.