O analiză CNN arată că, deşi încoronarea regelui Charles al III-lea din weekend a decurs fără incidente majore, finala concursului muzical Eurovision reprezintă principala îngrijorare a autorităţilor britanice. O persoană care lucrează pentru serviciile de securitate explică: “Pe de o parte, mii de oameni se bucură de viața de noapte, ceea ce înseamnă un potențial crescut al țintelor fizice și crimei organizate. Pe de altă parte, concursul poate reprezenta un instrument politic, în special în contextul războiului din Ucraina”.
Principala preocupare a forţelor de securitate britanice este de a-i proteja pe cei care participă la eveniment, deși nu există informații oficiale conform cărora evenimentul ar putea fi prilejul unui atac terorist, potrivit autorităţilor din Merseyside, responsabile de finală. Totuşi, oficialii se tem că Rusia ar putea perturba concursul în alte moduri. Chiar înainte de invazia Ucrainei, Moscova a văzut Eurovisionul ca pe o modalitate prin care să-şi mențină valorile autoproclamate “liberale” și războiul cultural împotriva Europei de Vest.
Anul trecut, Rusiei i-a fost interzisă participarea la concursul muzical din cauza războiului pornit împotriva Ucrainei, care a câștigat concursul datorită unui val de solidaritate publică. Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea, motiv pentru care a fost selectată să găzduiască finala din acest an.
CNN subliniază că evenimentul din acest an este, în esența sa, un parteneriat între Marea Britanie și Ucraina, doi “dintre cei mai aprigi spini din coasta Kremlinului”, mai ales că, din cauza neputinţei Ucrainei, câștigătoarea concursului de anul trecut, să găzduiască evenimentul, acesta va avea loc la Liverpool. Oficialii din domeniul securității sunt îngrijoraţi de riscurile unor atacuri cibernetice, operate de hackerii ruși, care ar putea afecta sistemul de votare digital și transmisiunea live. De asemenea, există îngrijorări și cu privire la dezinformarea de pe rețelele de socializare şi pene de curent, preluarea transmisiunii sau chiar organizarea de proteste pentru a submina valorile occidentale.
Iain Wyke, inspector șef al operațiunilor de securitate din cadrul Poliției din Merseyside, a precizat că, deoarece Eurovision este urmărit de milioane de oameni din întreaga lume, asta îl face o țintă ideală pentru oricine dorește să-şi expună argumentele, să afişeze bannere şi să-şi expună ideologia în faţa lumii, în special dacă relaţiile cu alt guvern sunt tensionate.
Finala Eurovision va avea loc sâmbătă. Republica Moldova s-a calificat deja în finală, iar miercuri, România va participa la a doua semifinală. Poliția din Merseyside va desfășura 5.500 de ofițeri în Liverpool în perioada premergătoare finalei, care vor lua măsuri de combatere a terorismului, precum bariere care să prevină accesul neautorizat şi înarmarea poliţiştilor, pentru a menține siguranța cetățenilor.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.