O analiză realizată de The Guardian arată că, în urma sancțiunilor impuse Rusiei, China a făcut eforturi să își impună moneda (yuanul) în comerțul internațional, pentru a-și reduce dependența de dolar.
“China se pregătește pentru un conflict cu Taiwan. După invazia Ucrainei de către Rusia, unul dintre cele mai puternice instrumente pentru a provoca un prejudiciu economic Moscovei a fost, în esență, tăierea acesteia de la tranzacțiile bazate pe dolari americani, limitându-i capacitatea de a face comerț cu alte țări. Dar, pe lângă pedepsirea Kremlinului, sancțiunile au făcut din yuanul chinez un câștigător accidental. Anul trecut, ponderea importurilor rusești plătite în yuani a crescut de la 4% la 23%, iar în februarie, yuanul a depășit dolarul ca cea mai tranzacționată monedă la bursa din Moscova”, arată The Guardian.
Deși yuanul este încă cu mult în urma dolarului în ceea ce privește schimburile globale, între martie 2021 și martie 2023 cota sa pe piața de finanțare a comerțului mondial s-a dublat, potrivit datelor de la Swift, platforma pentru plăți interbancare. China încurajează alte țări să facă tranzacții în yuani, iar Argentina și Brazilia au ajuns recent la acorduri pentru a plăti importurile din China în yuani, în loc de dolari americani. Dar yuanul este acum folosit și în tranzacțiile dintre Rusia și alte țări decât China.
“Economia Chinei este mult mai legată de cea a Vestului decât cea a Rusiei și mulți analiști cred că ar fi imposibil ca Occidentul să pedepsească China economic fără să își facă singur un rău masiv. China vrea să se protejeze cât mai mult posibil, iar internaționalizarea yuanului este o parte a acestei apărări.”
China a dezvoltat, de asemenea, o alternativă la Swift, precum și o monedă digitală, e-CNY. Aceste inovații tehnologice sunt mai puțin importante decât factorii politici care influențează popularitatea internațională a yuanului, dar fac parte din campania amplă a Beijingului de a-și transforma moneda într-o alternativă atractivă la dolar.
Analiza integrală pe The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.