Datele colectate de Administrația Națională pentru Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) consideră că accelerarea rapidă a temperaturii oceanelor în ultima lună reprezintă o anomalie pe care nu au reușit încă să o explice. Conform NOAA temperaturile înregistrate în ultimele 42 de zile au fost mai ridicate decât toate celelalte monitorizate din 1981 și până în prezent.
În acest context, cercetătorii se așteaptă ca în perioada următoare să se manifeste un eveniment meteorologic cunoscut sub denumirea El Niño. Acesta apare atunci când o parte a apei din Oceanul Pacific devine neobișnuit de caldă, ceea ce provoacă precipitații abundente în zonele secetoase și lipsa ploilor în zonele de obicei ploioase.
Fenomenele care stau în spatele acestui eveniment meteorologic nu au fost încă exact determinate, însă El Niño este oficial declarat atunci când temperatura din Pacificul tropical de est crește cu 0,5 grade Celsius peste media normală.
Totuși, cercetătorii explică faptul că El Niño are nevoie de o perioadă mai lungă în care să se dezvolte, iar pregătirea apariției acestui fenomen meteorologic nu reprezintă un motiv pentru care apele oceanice să înregistreze o creștere atât de rapidă a temperaturii. În plus, scrie The Guardian, în această perioadă temperaturile oceanului ar trebui să scadă.
Deși nu se cunosc exact urmările acestui fenomen, cercetătorii sunt de părere că ar putea prevesti ceva mult mai serios. Concret, temperatura în creștere a apei din oceane determină accelerarea topirii calotei glaciare. De asemenea, apa mai caldă va afecta speciile marine, iar pentru unele adaptarea ar putea fi dificilă sau chiar imposibilă. Cei mai afectați se preconizează că vor fi coralii.
Unii oameni de știință cred că fenomenul încălzirii accelerate și rapide a apei din oceane este o urmare a efectelor încălzirii globale, întrucât acestea au absorbit cantități importante de dioxid de carbon din atmosferă, dar și o parte a excesului de căldură pe care schimbările climatice l-au produs. Astfel, consideră cercetătorii, fenomenul inexplicabil ar putea fi semnul că oceanul a ajuns la limita capacității de absorbție.
The Guardian scrie că oamenii de știință au avertizat încă de la începutul lunii aprilie că temperatura medie de la suprafața oceanului a ajuns la 21,1 grade Celsius, depășind maxima înregistrată în 2016, de 20,0 grade Celsius.
Simon Good, expert în observarea oceanelor la Met Office din Marea Britanie, a explicat că în ultimii ani temperatura Pacificului a părut că se află faza La Niña, opusă El Niño, care aduce temperaturi mai scăzute. Totuși, consideră acesta, o creștere a temperaturilor este așteptată, fiind o consecință a încălzirii globale în ansamblu.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.