Nima Saeed Abid, reprezentat al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că tehnicienii de la Laboratorul Național de Sănătate Publică din capitala Khartoum nu au putut securiza substanţele biologice. Abid a adăugat că “aceasta este principala preocupare [a noastră]: lipsa de accesibilitate a cercetătorilor pentru a merge în laborator și a pune în siguranță materialul biologic și substanțele disponibile”.
Războiul civil care a izbucnit pe 15 aprilie s-a soldat, până în prezent, cu 459 de morți și 4.072 de răniți, arată datele OMS. Din cauza confruntărilor dintre Forțele Armate sudaneze (SAF) și Forțele de Sprijin Rapid (RSF), spitalele și clădirile care oferă servicii esențiale nu mai pot funcționa, iar Biroul umanitar al ONU a fost nevoit să își reducă unele dintre activități în anumite părți ale Sudanului.
Cetățenii străini din SUA, Marea Britanie, Franța și China, care se aflau în Sudan, au cerut în urmă cu câteva zile să fie evacuați din cauza situației tensionate. De asemenea, MAE a anunțat că zeci de români au cerut asistență pentru a fi evacuați, însă doar nouă dintre aceștia au reușit să părăsească țara.
SUA au făcut presiuni pentru ca cele două tabere să înceteze focurile, pe o perioadă de 72 de ore, pentru a permite evacuarea mai multor cetățeni străini. Directorul regional al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) din Africa a îndemnat alte țări să continue să facă presiuni asupra Sudanului pentru a găsi o “soluție de lungă durată”.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.