Coaliția de extremă dreapta condusă de Giorgia Meloni a câștigat alegerile parlamentare din septembrie 2022 cu promisiunea că va opri ambarcațiunile cu migranți să mai ajungă în Italia. La vremea respectivă, doamna Meloni cerea pe rețelele de socializare “Blocadă navală acum!”.
Primele sale 100 de zile în funcția de prim-ministru au fost considerate un succes, scrie CNN în analiză. Guvernul său nu a luat măsuri radicale, așa cum se temuseră unii când cabinetul a fost învestit. Meloni a reușit și să-i aducă la aceeași masă pe “viclenii” Matteo Salvini și Silvio Berlusconi, în ciuda divergențelor lor legate de războiul din Ucraina.
La sfârșitul lunii ianuarie, Meloni părea de neoprit, notează CNN, apoi au început să vină bărcile cu migranți. Până pe 21 aprilie, peste 35 de mii de persoane au venit în Italia pe diverse ambarcațiuni, de trei ori mai mulți decât în același interval de timp din 2022. Spre comparație, au trecut Canalul Mânecii din Franța spre Marea Britanie doar 4.000 de oameni.
Un sondaj recent arată că partidul lui Meloni a scăzut la 29% în intenția de votare, în condițiile în care a câștigat alegerile cu 34%. Unii analiști spun că era improbabil ca doamna Meloni să oprească migranții să mai vină pe mare, în Italia. Aduc în vedere că electoratul ar fi putut-o taxa și pentru apropierea de China și susținerea constantă a Ucrainei.
Francesco Galietii, fondatorul unei companii de consultanță privind riscurile politice, a detaliat: ”Migranții și Uniunea Europeană sunt prioritățile sale, dar există și alte probleme care o amenință. Meloni nu va fi schilodită de migranți, dar dacă nu poate renunța la Acordul cu China privind Drumul Mătăsii, și să o facă cu fermitate, atunci nu va primi o invitație la Casa Albă”.
În Italia, problema migranților este deocamdată ceva de care italienii aud, nu ceva care-i afectează direct, afirmă Giovanni Orsina, directorul Școlii de Guvernare de la Universitatea din Roma: ”Punctul de cotitură va fi când migranții vor dispărea de la știri și vor apărea în fața caselor italienilor, pe străzi și în piețele orașelor mici”.
Blocarea ambarcațiunilor în ultima etapă a călătoriei către Europa contracarează un simptom al problemei, nu problema în sine, a declarat pentru CNN Hanne Beirens, director al Institutului pentru Politici de MIgrație din Europa: “Dacă îi întrebi pe experții în migrație dacă ar putea fi oprite bărcile, răspunsul ar fi nu. Doar pandemia a oprit migrația”.
Până când Europa nu va putea conveni împreună să abordeze problema la rădăcină, bărcile vor continua să vină. Când problemele nu pot fi gestionate împreună, atunci vedem state mergând pe cont propriu și hotărând în mod unilateral, atrage atenția Beriens. Acest lucru l-a făcut și Meloni când a declarat stare de urgență în urmă cu două săptămâni. Starea de urgență permite implementarea unor măsuri mai dure pentru a contracara criza migranților.
Analiza completă pe CNN
Sursa Foto: Antonello Marangi / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.