Studiul a fost făcut de cercetătorii din domeniul bioelectronicii de la Universitatea din Freiburg, din Germania. Aceștia au descoperit că se pot folosi de câmpurile electrice generate în mod natural la nivelul corpului uman pentru a ajuta la vindecarea mai rapidă a anumitor răni.
Oamenii de știință au dezvoltat o platformă bioelectronică pe care au folosit-o pentru a mări intensitatea câmpurilor electrice create în mod natural în corp, pentru a ghida celulele spre locul unei răni. Acest proces a dus la o vindecare de trei ori mai rapidă a anumitor leziuni.
Platfoma bioelectronică a fost testată pe piele artificială, creată în laborator din celule numite keratinocite, care se găsesc la nivelul epidermei și au un rol esențial în vindecare. Cercetătorii au dezvoltat atât keratinocite prezente la persoanele sănătoase cât și unele similare cu cele pe care le au persoanele bolnave de diabet. În urma studierii acestora, au observat că, în ambele cazuri, viteza de vindecare a fost mai rapidă decât atunci când nu a existat o stimulare electromagnetică.
De asemenea, au testat atât intensificarea câmpurilor magnetice pe o parte a plăgii, cât și pe ambele și au observat că cele mai bune și rapide rezultate sunt obținute atunci când stimularea se face pe o singur parte.
Cei implicați în studiu explică faptul că descoperirea ar putea fi esențială pentru persoanele vârstnice sau pentru cele care suferă de diabet zaharat sau insuficiență venoasă, la care procesul de vindecare este mult mai îndelungat. O perioadă mai lungă de vindecare crește riscul producerii unor infecții care în timp pot duce la complicații.
Deși se știa că dezvoltarea unui câmp electric la nivelul corpului stă la baza vindecării rănilor, până acum nu a existat niciun studiu care să încerce să mărească intensitatea acestuia și, totodată, vindecarea.
Următorul pas va fi testarea biocipului de stimulare a intensității câmpurilor electrice pe celule umane reale. Cercetătorii plănuiesc să dezvolte un sistem prin care să evalueze cât de gravă este o rană, astfel încât să determine intensitatea pe care câmpul electric trebuie să o aibă.
Studiu integral pe Royal Society of Chemistry
Sursă alternativă: Science Alert
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.