Un raport întocmit de analiștii energetici Ember estimează că, anul acesta, se vor utiliza probabil cu 0,3% mai puțini combustibili fosili la nivel mondial pentru a produce electricitate, ceea ce va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și va reprezenta un “punct de cotitură” pentru energia regenerabilă. În prezent, energia eoliană și cea solară au atins nivelul record de 12% din producția globală de electricitate.
Evaluarea analiștilor vine pe fondul unui trend de scădere care deja a început să se manifeste în ceea ce privește consumul de cărbune, petrol și gaze naturale pentru producerea electricităţii. Aceștia explică faptul că o asemenea schimbare este posibilă datorită unei creşteri rapide a energiei regenerabile, condusă în principal de China, care generează aproximativ 50% din energia eoliană la nivel mondial, şi 40% din cea solară.
În 2022, energia solară a crescut cu 24%, suficient pentru a satisface cererea anuală a unei țări de mărimea Africii de Sud. Împreună cu energia nucleară și hidroelectrică, sursele “curate” au produs anul trecut 39% din electricitate la nivel global.
Raportul arată că generarea energiei electrice contribuie cel mai mult la încălzirea globală, fiind responsabilă pentru peste o treime din emisiile de carbon. Astfel, utilizarea surselor regenerabile ar putea determina reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă şi, implicit, evitarea acutizării crizei climatice.
Creșterea cererii de energie electrică la nivel global a determinat o creștere semnificativă a emisiilor de carbon provenite din arderea cărbunilor. Cu toate acestea, raportul estimează că, în 2023, creșterea energiei eoliene și solare va fi mai mare decât cea a cererii, ceea ce va aduce schimbări importante. Deși analiștii se așteaptă ca scăderea emisiilor provenite din arderea combustibililor fosili în sectorul energiei electrice să atingă un nivel relativ mic în acest an (aproximativ 0,3%), aceștia consideră că va continua și va lua amploare în anii următori.
Raportul a analizat date din 78 de ţări, care reprezintă 93% din cererea globală de energie electrică.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.