O investigație realizată de The Guardian arată amploarea veniturilor obținute de membrii familiei regale de pe urma ducatelor de Lancaster și Cornwall – care dețin terenuri și proprietăți pe întreg teritoriul Angliei. Acestea funcționează pe modelul unor “imperii imobiliare” care gestionează suprafețe de terenuri agricole, hoteluri, castele medievale, clădiri de birouri, magazine și unele dintre cele mai cunoscute proprietăți imobiliare de lux din Londra. Cele două ducate dețin portofolii de investiții substanțiale, dar nu plătesc impozit pe profit.
Conturile ducatelor, păstrate în arhivele parlamentare și de stat și analizate de publicația britanică, dezvăluie modul în care Regina Elisabeta a II-a și primul ei fiu, Regele Charles (până recent Duce de Cornwall) au beneficiat de o majorare uriașă a veniturilor provenite din cele două ducate. Spre exemplu, anul trecut, venitul obținut de pe urma ducatelor a depășit 41,8 milioane de lire sterline. Ajustat la nivelul inflației, Regina Elisabeta a II-a și fiul acesteia, Charles, acum monarhul Marii Britanii, au primit în total echivalentul a peste 1,2 miliarde de lire sterline de pe urma celor două domenii.
The Guardian explică faptul că profiturile obținute de Ducatul de Lancaster (sub administrația căruia se află aproximativ 18.481 de hectare de terenuri agricole din Anglia) revin automat monarhului Marii Britanii. Profitul raportat de Ducatul de Cornwall revine moștenitorului de sex masculin al tronului, adică acum prințul William. După ce Charles al III-lea a devenit Regele Marii Britanii, prințul William a devenit, teoretic, miliardar, obținând astfel în jur de 20 de milioane de lire sterline pe an de pe urma proprietăților din subordinea Ducatului de Cornwall.
Sumele copleșitoare ar putea alimenta acum o dezbatere inițiată cu decenii în urmă, cu privire la cine ar trebui să beneficieze de pe urma ducatelor. Generații de parlamentari au contestat “dreptul” familiei regale la profiturile domeniilor și au cerut ca banii să fie direcționați către Trezorerie. Familia regală insistă asupra faptului că venitul din ducate este “privat”, iar guvernul îl tratează ca pe un venit complet separat de subvenția suverană, plata anuală pe care familia regală o primește de la guvern pentru a-și acoperi costurile oficiale. Chiar și subvenția suverană a fost majorată puternic în ultima vreme, la aproximativ 86 de milioane de lire sterline pe an.
Palatul Buckingham a declarat de mult timp că veniturile de pe urma celor două ducate sunt cheltuite în mare parte pentru a acoperi îndatoririle oficiale ale familiei regale, pentru lucrări publice sau pentru cauze caritabile. Cu toate acestea, scrie The Guardian, familia regală nu a oferit niciodată un raport detaliat privind modul în care acești bani sunt cheltuiți, argumentând că banii proveniți din moșii sunt “aranjamente financiare private”. Totodată, publicația britanică scrie că Regina Elisabeta a II-a ar fi folosit o parte din veniturile Ducatului de Lancaster pentru a-l ajuta pe prințul Andrew să plătească o sumă nedezvăluită (despre care se crede că depășește 9 miliarde de lire sterline) pentru a pune capăt procesului de agresiune sexuală în care acesta a fost implicat.
Ambele ducate au fost în a doua parte a secolului al XVII-lea, pentru o perioadă scurtă de timp, sub subordinea statului, dar ulterior au redevenit proprietatea familiei regale. Astăzi, statutul ducatelor rămâne în continuare ambiguu. Acestea nu sunt nici companii, nici trusturi, nici organizații caritabile. Monarhului și moștenitorului tronului Marii Britanii nu li se permite să vândă activele de capital pentru câștig personal.
Investigația integrală pe The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.