În ultimele două săptămâni, Autoritatea Internațională pentru Fundul Mării (ISA) a stabilit standardele pentru practica nouă și controversată a forajului marin. Companiile care vor fi acceptate vor putea extrage cobalt, cupru, nichel și mangan – materiale cheie pentru baterii – din rocile numite “noduli polimetalici” de pe fundul oceanului, la adâncimi de 4 până la 6 km. Sunt abundente în zona Clarion-Clipperton din Oceanul Pacific de Nord, între Hawaii și Mexic.
Organizații de mediu contestă practica forajului marin, argumentând că are implicații grave supra mediului și animalelor marine. În urmă cu două luni, un studiu publicat de Universitatea din Exeter (Marea Britanie) și Greenpeace Research Laboratories a arătat că zgomotul produs prin exploatarea fundului mării, care se propagă pe sute de kilometri distanţă, ar putea perturba semnificativ capacitatea mamiferelor marine de a se orienta prin ecolocație, cât şi abilitatea acestora de a comunica între ele.
De cealaltă parte, companiile din domeniu au transmis că exploatarea la adâncime ar avea un impact mai mic decât cea tradițională, de pe uscat, a metalelor utilizate în producerea bateriilor.
China este lider în forajul la adâncime, dar Chile, Franța, Palau și Fiji, printre alte națiuni, au cerut un moratoriu global asupra acestei practici, invocând preocupări de mediu și lipsa datelor științifice suficiente.
Sursă: Reuters
Foto: Furqan Masoodi | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.