Deși puțin peste 50,9% dintre cei care s-au prezentat la urne au susținut propunerea de decalare cu 15 ani a termenului în care Berlin ar urma să devină un oraș neutru, prezența slabă la vot a dus la invalidarea referendumului și, implicit, la eșecul demersului. Aproximativ 442 de mii de persoane au votat în favoarea moțiunii și 423 de mii împotrivă, dintr-un total de 2,4 milioane de alegători.
Inițiată de grupările civice pentru susținerea mediului, propunerea ar fi stabilit un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic pentru administrația Berlinului de a atinge neutralitatea climatică în șapte ani, până în 2030. Pentru a emite mai puțin dioxid de carbon decât absoarbe din atmosferă, capitala Germaniei ar fi avut nevoie de investiții masive și urgente în sisteme verzi de producere a energiei, un plan considerat nerealist de administrația conservatoare a orașului, care i-a îndemneat pe alegători să voteze împotrivă la referendum.
“Rezultatul arată că majoritatea berlinezilor consideră, de asemenea, că cerințele referendumului nu ar fi putut fi puse în aplicare – nici măcar dacă ar fi fost transformate în lege”, a declarat primarul orașului, Franziska Giffey, care anterior declarase că, deși este important să se avanseze în această problemă, nu va fi “posibil ca Berlinul să fie neutru din punct de vedere climatic până în 2030”.
În prezent, Berlinul, la fel ca întreaga Germanie, are ca obiectiv reducerea cu 95% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2045. Activiștii ecologiști consideră că obiectivul va fi atins prea târziu pentru a împiedica încălzirea globală, iar acest lucru este susținut și de un raport ONU publicat săptămâna trecută.
În prezent, 80% din energia Berlinului este produsă din combustibili fosili (gaze, cărbune).
Surse alternative: DW, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.