Update ora 21: Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a susținut o conferință de presă în care a anunțat că amână citirea în a doua și a treia lectură a proiectului reformei judiciare, până la următoarea sesiune parlamentară care va începe în câteva săptămâni.
Premierul a mai spus, citat de BBC, că majoritatea partenerilor din coaliția de guvernare susțin proiectul, dar că amânarea rezultă din dorința de a ajunge la un consens larg: “Actuala criză obligă pe toată lumea să acționeze responsabil”, a mai precizat acesta. Netanyahu a adăugat că guvernul nu va accepta niciodată un război civil și că statul se confruntă cu o criză care reprezintă o amenințare reală la adresa unității naționale.
Update ora 18:45: Partidul de extremă dreaptă Puterea Evreiască, care face parte din coaliția de guvernare, a transmis într-un comunicat de presă că premierul Benjamin Netanyahu va amâna discuțiile privind planul de modificare a sistemului judiciar cel puțin până luna viitoare, când va începe o nouă sesiune parlamentară. Parlamentul va intra în vacanță cu ocazia Paștelui Iudaic. Totuși, este de așteptat ca protestele violente din țară să nu înceteze, în ciuda acestei amânări.
Ministrul Securității Naționale, membru în Puterea Evreiască, a insistat că legea de revizuire a sistemului judiciar va fi supusă la vot în sesiunea de vară a parlamentului, între 30 aprilie – 30 iulie, în ciuda acestei amânări. Anterior, angajații companiei naționale de transport aerian, cei din universități, spitale, aeroporturi, centre comerciale au anunțat că intră în grevă generală, pentru a cere oprirea reformei sistemului judiciar. De asemenea, aeroportul internațional a anulat toate zborurile pe o perioadă nedeterminată.
Proteste violente au avut loc în acest weekend în țară, după ce premierul Netanyahu l-a demis din funcție pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, care ceruse guvernului să renunțe temporar la adoptarea proiectului. Aliații de extremă dreapta ai lui Netanyahu au făcut apel la contraproteste.
Update luni, ora 11:40: Criză politică în Israel. Plecările de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv au fost suspendate, după ce muncitorii au intrat în grevă, la apelul celui mai mare sindicat din țară. Oamenii cer ca Netanyahu să renunțe la proiectul de modificare a sistemului judiciar.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu este supus unei presiuni imense din cauza reformelor judiciare controversate pe care vrea să le ducă la îndeplinire, iar tensiunea politică este în creștere.
După protestele violente de duminică seara, luni dimineață, cel mai mare sindicat din Israel a făcut apel la grevă generală, dacă propunerile pentru schimbările legislative nu vor fi oprite. La scurt timp, plecările de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv au fost suspendate, după ce muncitorii au răspuns apelului și au intrat în grevă, scrie BBC.
Potrivit presei israeliene, Netanyahu și-a amânat o declarație publică planificată, în care trebuia să vorbească public despre planurile sale (contestate de întreaga societate) de a revizui sistemul de justiție al țării.
UPDATE. Potrivit CNN, o parte din zgârie norii din Tel Aviv au fost ascunși de fumul degajat de focurile aprinse de protestatari pe străzile orașului și pe Autostrada Ayalon. Lungi coloane de oameni, cerând apărarea democrației, au blocat străzi și poduri, duminică seara, după ce prim-ministrul a anunțat demiterea ministrului Apărării, Yoav Gallant.
Știrea în forma inițială:
Biroul premierului israelian a transmis un comunicat de presă în care informează că “premierul Benjamin Netanyahu a decis revocarea din funcție a ministrului Apărării Yoav Gallant”, fără însă a oferi detalii.
Sâmbătă, ministrul israelian al Apărării a cerut guvernului în exercițiu să renunțe pentru o perioadă de timp la controversatul plan privind modificarea sistemului judiciar, argumentând că disputa acerbă privind măsurile de pe masa executivului reprezintă un pericol la adresa securității naționale. “Această divizare tot mai profundă se infiltrează în instituțiile militare și de securitate ale statului – reprezintă un pericol pentru securitatea Israelului. Nu voi susține acest lucru. Legislația trebuie să fie suspendată în acest moment”, a declarat Yoav Gallant, în cadrul unui interviu pentru televiziunea de stat a Israelului.
Deși alți membri ai coaliției de guvernare și-au exprimat îndoielile cu privire la modificarea sistemului judiciar, ministrul Apărării este primul oficial guvernamental care a vorbit public despre opinia sa contrarie față de proiect.
Proiectul este considerat abuziv, având ca scop limitarea puterii Curții Supreme în ceea ce privește posibilitatea de a se opune măsurilor propuse de executiv şi de a spori influența guvernului în alegere judecătorilor. În urma prezentării planului de reformare a sistemului judiciar, sute de mii de israelieni au ieșit în stradă pentru a protesta. În urmă cu două săptămâni, la Tel Aviv a avut loc cel mai mare protest din istoria Israelului.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.