Potrivit studiului publicat în revista Nature, cel mai probabil, cauza care a provocat catastrofa a fost încălzirea globală, care a determinat creșterea temperaturilor mărilor și oceanelor și a dus la efecte în lanț asupra ecosistemelor din recifele stâncoase și de corali.
În zonele mai apropiate de centrele urbane, speciile sunt ameninţate şi de poluare, de dezvoltarea localităților în zona de coastă, dar și pescuit, acvacultură sau alunecări de teren. Cercetătorii au atras atenția că rezultatele obținute “sunt doar vârful aisbergului”, întrucât nu au reușit să monitorizeze toate speciile de viețuitoare.
Studiul a monitorizat 1.057 de specii comune și a arătat că 57% dintre acestea au înregistrat pierderi semnificative. Populațiile a aproape 300 de specii s-au redus într-un ritm care le-ar putea încadra la categoria celor amenințate. Unele schimbări se pot vedea cu ochiul liber, spun specialiștii. De exemplu coralii din apropiere de Sydney s-au decolorat, iar numărul dragonilor şi aricilor de mare este vizibil diminuat.
Graham Edgar, profesor la Universitatea din Tasmania și autor principal al studiului, a declarat că declinul a fost cel mai accentuat în rândul populațiilor care trăiesc în recifele stâncoase de alge din sudul Australiei, unde apele sunt mai reci. El explică că pierderea algelor este deosebit de importantă, deoarece sunt piatra de temelie a habitatelor din apele mai reci ale continentului.
Deși studiul s-a axat pe speciile care trăiesc pe recifele, specialiştii consideră că fauna marină este probabil în declin și în alte ape temperate reci, care se încălzesc rapid din cauza fenomenelor climatice.
Surse alternative: The Guardian, Revista Nature
Sursă Foto: Seadam | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.