Potrivit unui nou raport al Consorțiului Internațional de Jurnalişti de Investigație (ICIJ), cel mai mare și cel mai vizitat muzeu din SUA, Muzeul Metropolitan de Artă din New York (Met), a început în anii ‘60 o vânătoare agresivă de achiziții și a “îmbrățișat” uneori contrabanda cu antichități, ca pilon de bază al aprovizionării muzeului. Sub directorul de atunci Thomas Hoving, Met și-a intensificat efortul de a construi o colecție de antichități care să rivalizeze cu Londra și Paris. În următoarele decenii, instituția și-a umplut depozitele cu comori din Grecia, Italia, Egipt, India, Cambodgia și din alte părți ale lumii. Într-un memoriu din 1994, Hoving a scris că agenda sa de “contrabandişti şi persoane de legătură” şi alţi cunoscuţi din lumea artei “a fost mai lungă decât a oricui altcineva din domeniu”.
Astfel, investigația a scos la iveală faptul că Met are în colecția sa cel puțin 1.109 piese care au fost deținute anterior de persoane inculpate sau condamnate pentru diferite infracțiuni, precum jaf și trafic cu obiecte de artă. Peste 300 dintre acestea sunt încă expuse în cadrul muzeului.
Din cele peste o mie de piese, mai puțin de jumătate au acte disponibile care detaliază modul în care au părăsit țările de origine. Și dintre cele peste 250 de antichități provenite din Nepal și Cașmir (regiune din India, aflată între Himalaya, China și Pakistan), regiuni afectate deosebit de grav de jefuirea obiectelor de artă, doar trei au documente care atestă modul în care au părăsit zonele de proveniență.
Multe obiecte din colecția Met au, de asemenea, legături clare cu indivizi care au fost implicați în jafurile sau traficul de antichități, potrivit ICIJ. Muzeul are aproape două duzini de piese care au aparținut cândva comerciantului american de antichități Robert E. Hecht. Met a început să achiziționeze obiecte de la Hecht în anii ‘50 și a continuat să facă acest lucru chiar și după ce Hecht a fost acuzat de procurorii italieni de contrabandă, în 1959 și 1961. Cazul împotriva lui Hecht a fost mai târziu respins, când termenul de prescripție a expirat, iar Hecht a murit în 2012, după ce a negat constant că a jucat vreun rol în exportul ilegal cu obiecte de artă.
Met are, de asemenea, peste 800 de obiecte care i-au aparținut cândva lui Jonathan P. Rosen, un partener de afaceri al lui Hecht, pus sub acuzare împreună cu acesta în Italia. Muzeul de Artă din Cleveland a acceptat să returneze obiectele din colecțiile sale provenite de la Rosen în 2008, după ce a aflat că ar fi fost furate, iar în 2013, Universitatea Cornell a fost de acord să returneze aproximativ 10 mii de tablete antice irakiene donate de Rosen, potrivit The Los Angeles Times. La acea vreme, avocatul lui Rosen a negat că tabletele au fost achiziționate ilegal. Alte 85 de piese din colecția Met sunt legate de Subhash Kapoor, care a fost condamnat anul trecut la 10 ani de închisoare în India pentru infracțiuni de trafic cu obiecte de artă.
Anul trecut, cel puțin 29 de articole din colecția Met au fost confiscate de autoritățile din SUA, inclusiv bronzuri egiptene, busturi grecești și plăci antice, coifuri și statui din întreaga lume, potrivit ICIJ.
În 2019, muzeul a fost de acord să returneze un sarcofag de aur vechi de două mii de ani, din Egiptul Antic, care a ieșit în evidență după ce Kim Kardashian s-a pozat alături de artefact în timpul Galei Met din 2019. O investigație a procurorului districtual din Manhattan a confirmat că sarcofagul era furat și că Met a cumpărat piesa după ce un dealer le-a prezentat reprezentanților muzeului o licență de export “prost falsificată”, explică ICIJ.
În comerțul cu antichități, reputația Met a început să se erodeze, mai ales în ultimii ani. O examinare mai amplă a colecției de antichități a Met, efectuată de ICIJ în ultimele luni, ridică noi preocupări cu privire la originea inventarului de statui antice și alte relicve ale muzeului.
Articolul integral la ICIJ.
Foto: Rawf88 | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.