Proteste violente au izbucnit la Paris, după ce moțiunile de cenzură nu au reușit să treacă, ceea ce înseamnă că legea privind creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani va intra în vigoare. Poliția a anunțat că peste o sută de persoane au fost arestate, în urma violențelor din stradă.
UPDATE ora 20:40 Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez, a respins și cea dea doua moțiune de cenzură. Cel de-al doilea demers, al extremei drepte, a primit doar 94 de voturi de susținere, dintr-un necesar de 287.
UPDATE ora 20:10 Presa internațională anunță că prima moțiune de cenzură a primit 278 de voturi, dintr-un total de 287 necesare pentru a da jos guvernul. Demersul a fost inițiat de un grup parlamentar centrist și susținut de o coaliție de formațiuni de stânga.
A doua moțiune a fost lansată de extrema dreaptă și este de așteptat să strângă și mai puține voturi din partea membrilor Adunării Naționale, camera inferioară a parlamentului francez, explică Washington Post.
Știrea în formă inițială:
Prim-ministrul francez Élisabeth Borne se confruntă luni cu consecințele controversatei reforme a pensiilor, după ce a folosit articolul constituțional 49:3 – echivalentul asumării răspunderii în România – pentru a trece, fără vot, proiectul de lege care prevede creșterea vârstei de pensionare, săptămâna trecută.
Două moțiuni de cenzură au fost depuse de parlamentarii centriști și de partidul de extremă dreapta din care face parte și Marine Le Pen. Dezbaterea în parlament a început la ora locală 16:00. Dacă moțiunile de cenzură vor trece, Macron ar putea fie să numească un nou guvern, fie să dizolve Adunarea Națională și să organizeze noi alegeri. Proiectul de lege pentru reforma pensiilor ar fi, de asemenea, anulat.
Dacă moțiunile de cenzură vor pica la vot, proiectul de lege pentru creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani intră în vigoare.
Aliații lui Macron sunt în minoritate în camera inferioară a Adunării Naționale, dar pentru ca moțiunile de cenzură să aibă succes, toată opoziția ar trebui să se unească. Partidul Republican din Franța deține 61 de locuri, iar săptămâna trecută liderul lor, Eric Ciotti, a declarat că nu va sprijini moțiunile de cenzură.
Decizia de a folosi articolul 49:3 i-a înfuriat pe mulți francezi, care au organizat noi proteste violente în weekend. Ciotti a scris pe Twitter că oamenii au aruncat cu pietre în biroul său, iar alți parlamentari în favoarea proiectului de lege au transmis că au primit amenințări cu moartea.
Surse alternative: BBC, BFM TV
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.