BBC scrie că aproximativ 200 de mii de persoane au protestat în Tel Aviv și alte zeci de mii în restul orașelor din țară, precum Haifa, în ceea ce pare a fi cea mai importantă manifestație organizată la nivel național, din istoria Israelului. Protestele au început în urmă cu 10 săptămâni și sunt îndreptate împotriva reformelor din sistemul judiciar, despre care, criticii spun că vor submina democrația. Guvernul lui Netanyahu, însă, susține că schimbările sunt benefice pentru electorat.
Organizatorii manifestațiilor au informat că sâmbătă au ieșit în stradă aproximativ 500 de mii de persoane, în întreaga țară. Liderul opoziției, Yair Lapid, a susținut un discurs, în care s-a adresat mulțimii, spunând că Israelul se confruntă cu “cea mai mare criză din istoria sa”. Acesta a continuat: “Un val de terorism ne lovește, economia noastră se prăbușește, banii fug din țară. Iranul tocmai a semnat ieri un nou acord cu Arabia Saudită. Dar singurul lucru de care se preocupă acest guvern este zdrobirea democrației israeliene”.
Premierul Netanyahu a declarat că reformele au scopul de a limita puterea instanțelor și că, anterior, au fost votate de cetățeni, ceea ce determină guvernul să nu ia în seamă nemulțumirile celor care protestează. Conform BBC, însă, reformele au scopul de a oferi guvernului o influență decisivă asupra alegerii judecătorilor și de a limita capacitatea Curții Supreme de a se pronunța împotriva executivului sau de a anula legislația. Protestatarii spun că reformele, care au trecut deja prin parlament, vor politiza sistemul judiciar și ar putea duce la un guvern autoritar.
Valul de nemulțumiri din rândul populației a creat scindări la nivelul societății. Rezerviștii, de pildă, au amenințat că vor refuza să își îndeplinească îndatoririle pe care le au față de stat, în semna de opoziția. Luni, zeci de piloți de vânătoare, dintr-o escadrilă de elită a Forțelor Aeriene israeliene, aflați în rezervă, au declarat că nu se vor prezenta la antrenament. Ulterior, aceștia au revenit asupra deciziei și au fost de acord să participe și să poarte discuții cu comandanții lor.
De asemenea, joi, protestatarii au blocat drumurile și au încercat să-l împiedice pe Netanyahu, care trebuia să plece la Roma, să părăsească țara. Guvernul nu a dat până acum vreun semnal că ar putea să își schimbe decizia în urma manifestațiilor populare, susținând constant că protestele sunt alimentate de adversarii politici.
Sursă: BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.