Institutul pentru Studierea Războiului explică în raportul zilnic că președintele Putin s-a axat în discursul său pe justificarea războiului, subiect pe care însă l-a dezbătut cu alte ocazii și în trecut. ISW mai transmite că Putin s-ar fi putut fi folosit de un astfel de eveniment, difuzat la nivelul globului, pentru a anunța noi obiective militare în Ucraina și mijloacele prin care pot fi atinse, precum o nouă mobilizare parțială, redefinirea “operațiunii militare speciale” și declararea oficială a unui război împotriva Ucrainei.
Președintele rus nu a reușit să ofere informații importante privind actuala situație din Ucraina, ci probabil doar și-a pregătit populația pentru un război prelungit în Ucraina. A încercat din nou să-i asigure pe ruși că “operațiunea militară specială” din Ucraina a început în urmă cu un an pentru a proteja populația care trăiește pe “ținuturile istorice” ale Rusiei, pentru a asigura securitatea internă a țării și pentru a înlătura amenințarea “neo-nazistă” ucraineană. Tot în încercarea de a se justifica, poate și în ochii comunității internaționale, Vladimir Putin a acuzat Occidentul de înarmarea Ucrainei și, prin aceste mijloace, de prelungirea războiului. Concret, pe această cale, președintele rus a aruncat vina pe Occident pentru declanșarea războiului, arată ISW.
De aceeași părere sunt și mai mulți bloggeri ruși, care consideră discursul președintelui rus ca fiind unul slab, condamnând atitudinea lui Vladimir Putin din timpul evenimentului. Aceștia spun că s-ar fi putut folosi de această ocazie pentru a anunța noi obiective ale Armatei ruse în Ucraina, a schița noi măsuri de sprijinire a războiului sau pentru a trage la răspundere generalii și Armata pentru eșecurile de pe front. În timp ce unii bloggeri ruși prezenți la discursul lui Putin au susținut discursul lui Putin ori s-au declarat neutri cu privire la calitatea monologului, alții, printre care și Igor Girkin – cunoscut pentru pozițiile pro-Kremlin, l-au criticat pe liderul rus. Printre nemulțumiri, se numără lipsa de atenție oferită de Vladimir Putin măsurilor de combatere a sancțiunilor occidentale, eșecul de a declara oficial război Ucrainei și de a anunța noi obiective. În general, bloggerii ruși care documentează conflictul din Ucraina consideră că Moscova trebuie să ia mult mai multe măsuri concrete. Aceștia au cerut promovarea în funcții de conducere a unor militari cu istoric și experiență în luarea unor decizii importante pe front.
Întregul discurs al președintelui Putin a avut o remarcă aparte abia spre sfârșitul discursului, când a anunțat că suspendă participarea Rusiei în Acordul de control al armelor nucleare (New Start), subiect care a captat mai multă atenție din partea comunității internaționale decât conținutul relativ general al întregului discurs. Vladimir Putin a încercat din nou să justifice această decizie prin învinuirea Occidentului, precizând că Vestul s-a folosit de acest acord pentru a încerca să provoace o înfrângere strategică Rusiei. În același timp, liderul de la Kremlin a cerut Ministerului Apărării și agenției naționale nucleare Rosatom să asigure pregătirea derulării testelor cu arme nucleare.
ISW mai scrie că nu este prima dată când Putin aduce în discuție armele nucleare, cu scopul de a descuraja Ucraina și Occidentul și pentru a compensa eșecurile Armatei Ruse de pe front. Totuși, institutul american continuă să creadă că Rusia nu va folosi armele nucleare în Ucraina.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.