Arhitecţii şi inginerii contactați de Reuters subliniază faptul că planul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a reface, într-un an, clădirile din zona de sud a ţării ar putea provoca o altă catastrofă în cazul unor viitoare seisme, dacă planificarea urbană şi siguranţa clădirilor nu sunt reevaluate. Conform directorului adjunct al Camerei Inginerilor Civili din Turcia, “este nevoie de luni de zile doar pentru a întocmi planificarea urbană. Este complet greșit să sărim peste această etapă”.
Experţii recomandă aplicarea cu atenţie a standardelor de siguranţă seismică şi construirea de structuri mai sigure. “Nu este necesar doar să se reconstruiască clădirile demolate, ci și să se reproiecteze oraşele, pe baza unor date științifice, cum ar fi să nu se construiască pe liniile de falie […] Prioritatea este o nouă planificare, nu noi construcții”, a declarat și un reprezentant al Camerei Arhitecților din Istanbul.
Conform experţilor în domeniu, cutremurele au dezvăluit fragilitatea infrastructurii Turciei, având în vedere că au afectat atât clădirile nou construite, cât și pe cele vechi, inclusiv spitale, moschei, biserici și școli. Autoritățile susţin că peste 380 de mii de corpuri de locuinţe din aproximativ 106 mii de clădiri trebuie demolate urgent sau deja s-au prăbușit.
Costurile pentru reconstrucția clădirilor, reţelelor de comunicaţii și a infrastructurii se ridică la circa 25 de miliarde de dolari, adică 2,5% din PIB, conform unui raport al băncii americane JPMorgan. Totuși, alți analiști consideră că sumele finale ar putea fi mult mai mari.
În iunie 2023, urmează să aibă loc alegeri prezidențiale și generale în Turcia, iar specialiștii consideră că președintele Erdogan va face presiuni pentru ca reconstruirea clădirilor prăbușite să fie finalizată cât mai rapid.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.