Politico scrie că în ciuda tuturor felicitărilor pe care liderii prezenți la München și le-au transmis în ceea ce privește implicare în susținerea Ucrainei în războiul pe care Rusia l-a pornit, situația este alarmantă și s-ar putea înrăutăți.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris a condamnat în cadrul discursului de ieri acțiunile Rusiei, numindu-le pentru prima dată “crime împotriva umanității” și atrăgând atenția că cei vinovați trebuie să plătească pentru comiterea lor. Politico spune că, în acest context, poziția SUA ar putea înfuria și mai mult Moscova, la împlinirea unui an de la debutul agresiunii din Ucraina.

Situația este, de asemenea, tensionată și în Asia, continuă Politico, din cauza pretențiilor pe care China le are asupra Taiwanului, fără ca insula să îi fi aparținut vreodată. În acest context, declarațiile de ieri de la München ale reprezentantului chinez nu au făcut nimic altceva decât să creeze îngrijorări și mai mari la nivel internațional.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a spus în timpul discursului său: “Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia”. Relevanța avertismentul său a fost apoi întărită de ceea ce a spus ministrul chinez de Externe, Wang Yi: “Permiteți-mi să asigur audiența că Taiwan face parte din teritoriul chinez”.

Politico scrie că atmosfera din hotelul Bayerischer Hof, unde a avut loc adunarea le-a adus aminte anumitor participanți de anul 1938 când tot la München s-a stabilit cedarea zonei sudete din Cehoslovacia către Germania. Andrew Michta, decanul Colegiului de Studii Internaționale și de Securitate de la Centrul Marshall din Germania a spus de pildă că în ciuda atmosferei aparent relaxate, este evident că situația internațională se agravează.

Politico consideră că singurii cu adevărat fericiți la Conferința de Securitate de la München au fost producătorii de arme ale căror vânzări au crescut semnificativ în această perioadă. Chiar și Germania care a evitat în ultimii ani să își îndeplinească angajamentul de a crește bugetul apărării până la 2%, conform înțelegerii de la nivelul NATO, a început acum să crească cheltuielile în acest domeniu. 

De altfel, cancelarul Olaf Scholz a promis că va îndeplini “permanent” acest angajament, iar noul ministru al Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că obiectivul de 2% este prea mic pentru acoperirea tuturor cheltuielilor și ar trebui suplimentat. Politico este de părere că schimbarea totală de atitudine a Germaniei poate fi un semnal de alarmă că situația mondială devine tot mai tensionată.

Analiză integrală Politico.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday