Oamenii de știință care au acționat în cadrul inițiativei Cancer Grand Challenges susținută de Cancer Research UK și Institutul Național al Cancerului din SUA au descoperit bucăți din ADN-ul uman despre care au spus că se comportă precum răufăcătorii din seria filmelor cu James Bond, ajutând tumorile să devină rezistente la medicamentele anticancerigene.
ADN-ul extracromozomial (ecDNA) reprezintă cercuri de ADN, care supraviețuiesc în afara cromozomilor, fiind datorită formei lor, principalele depozite pentru celulele canceroase. ADN-ul extracromozomial a fost descoperit cu mai mulți ani în urmă, însă importanța lui în ceea ce privește evoluția cancerului a fost descoperită abia acum.
Concret, cercetătorii au descoperit că ecDNA acționează ca gene cauzatoare de cancer, separându-se de cromozomii umani și acționând contrar regulilor geneticii. În continuare, cei implicați în studiu au observat că tumorile încep să se răspândească nefiresc de repede sau că tratamentul împotriva cancerului care fusese eficient până atunci, nu mai are niciun efect.
Până acum, cercetătorii au reușit să demonstreze că tumorile apar pentru că genele dintr-o celulă nu funcționează așa cum trebuie și determină diviziuni necontrolate ale acesteia. Pentru aceste gene numite oncogene s-au dezvoltat însă o serie de tratamente. Oamenii de știință explică faptul că aceste tratamente nu mai erau eficiente și au vrut să descopere ce provoacă rezistența la ele sau reinstalarea cancerului după terminarea lor.
Cel mai recent studiu arată că acele gene responsabile de cancer erau ascunse în ecDNA, pe parcursul tratamentului, iar atunci când acesta era întrerupt și nu mai reprezenta o amenințare pentru ele ieșeau și începeau să acționeze.
“Poate să dispară aproape complet dintr-o tumoare și apoi să revină după ce opriți tratamentul medicamentos. Aceasta oferă o adaptabilitate aproape infinită.”, a spus profesorul Charlie Swanton de la Institutul Francis Crick din Londra.
Descoperirea modului în care ADN-ul extracromozomial funcționează ar putea revoluționa tratamentele pentru unele dintre cele mai agresive tumori. De altfel, oamenii de știință sunt încrezători că vor putea găsi o modalitate prin care să elimine ecDNA-ul prin terapie sau medicamente.
Cei implicați în studiu au spus deja că au descoperit un medicament care are efecte în combaterea ecDNA-ului și care urmează să fie testat.
Cancer Grand Challenges a fost constituită pentru a finanța programe care să susțină cercetările multidisciplinare, în vederea creării de noi tratamente împotriva cancerului. Studiul a costat 20 de milioane de lire și a implicat echipe de chimiști, biologi, geneticieni, matematicieni și imunologi – cu sediul în California, Londra și alte centre.
Sursa foto: Catalin Iliescu | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.