Satelitul s-a dezintegrat pe orbita Pământului la o altitudine de 1.170 de km, creând un nor periculos de resturi care se deplasează în jurul planetei și amenință alți sateliți, conform Forțelor Aeriene Americane. Incidentul a avut loc luna trecută, însă a fost confirmat abia săptămâna aceasta.
Mai exact, satelitul denumit Kosmos 2499 s-a rupt în 85 de bucăți. NASA estimează că, în general, astfel de resturi pot rămâne pe orbită chiar și un secol, în funcție de materiale și de altitudinea la care plutesc. Totuși, Agenția americană nu a comentat incidentul în care a fost implicat satelitul rusesc.
#18SDS has confirmed the breakup of COSMOS 2499 (#39765, 2014-028E) – occurred Jan 4, 2023 at appx 0357 UTC. Tracking 85 associated pieces at est 1169 km altitude – analysis ongoing. #spacedebris #space @SpaceTrackOrg @US_SpaceCom @ussfspoc
— 18th Space Defense Squadron (@18thSDS) February 7, 2023
Kosmos 2499 este unul dintre cei trei sateliți pe care Rusia i-a lansat în secret între 2013 și 2015. Acesta este de fapt al doilea eveniment de dezintegrare a lui Kosmos 2499. Prima fragmentare a avut loc pe 23 octombrie 2021, potrivit lui Jonathan McDowell, astronom la Centrul de Astrofizică de la Harvard, care monitorizează resturile spațiale. Specialiștii explică faptul că satelitul a avut o istorie “cel puțin curioasă”. Imediat după lansare, cercetătorii americani au observat că satelitul a efectuat “manevre neobișnuite”, ceea ce i-a determinat chiar să speculeze că ar putea fi o armă anti-satelit experimentală, un vehicul de întreținere a sateliților sau un colector de resturi spațiale.
Cu toate acestea, un articol publicat pe site-ul oficial al Institutului de Fizică și Tehnologie din Moscova pretinde că satelitul a fost proiectat pentru a testa motoare experimentale de propulsie cu plasmă. Nu este exclus ca atât primul, cât și cel de-al doilea eveniment de dezintegrare să fie cauzate de o explozie a sistemului de propulsie respectiv, astfel că scenariul unei coliziuni este puțin probabil. Un satelit similar, Kosmos 2491, a explodat în 2020, iar acel eveniment a fost, de asemenea, atribuit unei explozii a sistemului de propulsie.
Surse: Business Insider, Science Alert
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.