UPDATE 23:50: Potrivit The Guardian, numărul persoanelor decedate a depășit 3.500, dintre care 2.316 pe teritoriul Turciei. În același timp, CNN raportează peste 15.700 de răniți.
Ministerul român al Apărării a transmis că prima dintre cele trei aeronave ajunse la Adana, în Turcia, a plecat înapoi spre România în jurul orei 23:00, iar la bordul acesteia se află 8 pasageri români (cinci studenți și trei cadre didactice) şi 2 polonezi.
UPDATE 21:25: Ultimul bilanț raportat al victimelor cutremului indică peste 2.700 de persoane decedate și peste 13.580 de răniți. Cel puțin 1.650 de persoane au decedat în Turcia și alte 11.119 au fost rănite. În Siria, numărul victimelor a crescut la 1.073 de persoane decedate și 2.461 rănite, conform bilanțului citat de Reuters și CNN.
Totodată, Departamentul pentru Situații de Urgență informează că cele două aeronave militare care au transportat echipa de salvatori români şi tehnica aflată în dotare au aterizat în Turcia. A treia aeronavă din dotarea Forţelor Aeriene Române urmează să ajungă în perioada următoare la Adana.
UPDATE 19:45: Numărul persoanelor decedate în Turcia și Siria a crescut la cel puțin 2.509, iar cel al răniților la 12.136, anunță CNN. În Turcia au murit 1.541 de persoane și cel puțin 9.733 au fost rănite. Autoritățile din Siria au raportat 968 de morți și 2.403 răniți.
UPDATE: BBC scrie că bilanțul cutremurului de noaptea trecută depășește 2.300 de persoane decedate, dintre care aproximativ 1.500 în Turcia și 810 pe teritoriul Siriei.
Ministerul turc al Educației a transmis că școlile din întreaga țară se vor închide timp de o săptămână.
UPDATE: Numărul deceselor în urma cutremurului de azi noapte a urcat la 1.800, anunță BBC. Autoritatea din Turcia pentru managementul dezastrelor a revizuit numărul morților la 1.014, iar în Siria sunt raportate 783 de decese.
Președintele Turciei, Recep Erdogan, a anunțat că 45 de state au oferit ajutor, între acestea și România, care a trimis o echipă de căutare-salvare formată din 58 de membri.
UPDATE: Conform CNN, numărul deceselor în urma cutremurului de azi-noapte a urcat 1.388. În Siria, 472 de persoane au fost declarate decedate, pănă acum, în timp ce în Turcia autoritățile au anunțat 912 decese.
UPDATE: La ora 12:24, un nou cutremur a avut loc în Turcia, în regiunea Ekinozu, conform USGS. Seismul a avut o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter. La scurt timp, a fost urmat de o replică de 5,8 grade.
Președintele Turciei, Recep Erdogan anunță că 912 persoane au murit și 5.383 sunt rănite, în urma cutremurului de azi-noapte. Autoritățile din Siria au declarat, de asemenea, că mai mult de 386 de persoane au decedat, dintre care 239 în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus.
Astfel, numărul deceselor a trecut de 1200, însă Institutul american de geofizică (USGS) estimează că numărul victimelor ar putea ajunge la zece mii. Potrivit estimărilor USGS, există 47% șanse ca numărul victimelor să ajungă între 1.000 și 10.000 de persoane, 27% șanse ca acestea să ajungă între 100 și 1.000 și 20% șanse că numărul deceselor să fie între 10.000 și 100.000.
UPDATE, ora 10.45 641 de persoane au decedat în urma seismului de 7,8 pe scara Richter, conform celor mai recente anunțuri ale autorităților turce și siriene, citate de Associated Press și The Guardian.
UPDATE, ora 9.40 Fuat Oktay, vicepreședintele Turciei, a anunțat că 284 de persoane și-au pierdut viața și 2.323 au fost rănite.
UPDATE, ora 9.00 Un reprezentant al Ministerului sirian al Sănătății a informat că peste 237 de persoane au murit și circa 600 au fost rănite în Siria. Autoritățile turce nu au actualizat bilanțul oferit la ora 7.00 (ora României).
The US says it is ready to provide “any and all assistance” after a series of powerful earthquakes caused massive damage and scores of casualties in Türkiye and Syria https://t.co/uEZGiKK4u4 pic.twitter.com/2Sfcc1gQYw
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 6, 2023
UPDATE, ora 8.20 Bilanțul victimelor a urcat la circa 200 de persoane decedate, potrivit agențiilor Reuters și Associated Press. Peste o sută sunt numai din Siria, din provinciile Hama, Alep și Latakia. În Turcia, cel mai recent bilanț rămâne cel de 76 de morți și 440 de răniți.
UPDATE, ora 7.00. Autoritatea pentru Situații de Urgență din Turcia anunță că 76 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate, iar cel puțin alte 440 au fost rănite. În Siria, ministrul adjunct al Sănătății a declarat că cel puțin 42 de persoane au fost ucise în zonele controlate de guvern, dar medicii din zonele controlate de rebeli (cele mai afectate) raportează, de asemenea, zeci de morți. “Ne temem că sunt sute de decese”, a declarat pentru Associated Press un medic din orașul sirian Atmet.
UPDATE, ora 6.00. Sunt raportate 31 de decese în Turcia și în Siria. Guvernul Turciei cere ajutor internațional. Pe rețelele de socializare sunt informații privind prăbușirea mai multor zeci de clădiri. Una dintre ele a fost surprinsă chiar în momentul prăbușirii, de o cameră de supraveghre.
WATCH: Building collapses during earthquake in Diyarbakir, Turkey pic.twitter.com/GfQzglgDGK
— BNO News Live (@BNODesk) February 6, 2023
UPDATE, ora 5.30. Autoritățile locale spun că sunt zece persoane decedate, dar alte zeci sunt prinse sub dărâmături. Bilanțul victimelor este de așteptat să crească.
.
Cutremurul a fost unul de suprafață (17,7 km adâncime, potrivit USGS), dar a durat aproape un minut și s-a simțit până în Liban, Grecia, Siria, Israel și Cipru. A fost urmat, la circa zece minute, de o replică de 6,7 Richter, iar apoi de mai multe cutremure de 5 pe Richter.
Primele rapoarte arată că cel mai afectat este orașul Gaziantep din Turcia, cu două milioane de locuitori. Pe rețelele de socializare curg imagini cu clădiri prăbușite, dar oficialitățile turce încă nu au comunicat niciun bilanț.
A Massive 7.8 Magnitude Earthquake has struck Central Turkey within the last hour, Severe Damage and multiple Casualties are being reported across the Region. pic.twitter.com/qILgKNAHMK
— OSINTdefender (@sentdefender) February 6, 2023
Nouă minute mai târziu, la ora 3.26, în România, INFP a înregistrat un cutremur de 4,5 Richter și în Zona Vrancea, la o adâncime de 20 km. Constantin Ionescu, directorul INFP, a explicat pentru Biziday că între cele două cutremure nu există nicio legătură de cauzalitate: “Nu este nici o legătură între ele. Sunt plăci tectonice diferite. Dacă ar fi fost apropiate puteam să spunem că o falie a fost activată de altă falie și se activau și alte zone, precum Grecia sau Macedonia”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.