Chiar înainte de invadarea Ucrainei din februarie, Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, au declarat un parteneriat “fără limite”, menit să contracareze SUA. Ulterior, Beijingul a încercat să atingă un echilibru prudent, condamnând timid războiul din Ucraina, dar păstrând în același timp legăturile diplomatice, financiare și comerciale deschise cu Rusia.
Înregistrările vamale analizate de Wall Street Journal arată cum companiile de apărare chineze expediază echipamente de navigație, tehnologie de bruiaj și piese pentru avioane de luptă către companiile de apărare deținute de guvernul rus și care sunt supuse sancțiunilor.
Sprijinul Chinei pentru Rusia se afla pe agenda discuțiilor secretarului de stat Antony Blinken în timpul vizitei de la Beijing care trebuia să aibă loc în acest weekend. Dar călătoria a fost amânată pe termen nelimitat vineri, după ce Pentagonul a anunțat că un balon de recunoaștere chinez survolează SUA.
După invadarea Ucrainei, China a efectuat zeci de mii de transporturi către Rusia, care conțineau mărfuri cu dublă utilizare: produse care au atât aplicații comerciale, cât și militare. Ori, în timp ce Kremlinul are capacitatea de a produce o mare parte din nevoile sale militare de bază pe plan intern, se bazează pe importurile de tehnologie cu dublă utilizare, cum ar fi semiconductorii, esențiali într-un război modern. Oficialii occidentali sperau că sancțiunile vor paraliza mașina de război a Moscovei prin țintirea acestor exporturi către Rusia.
Dar evidențele vamale și corporative analizate de WSJ arată că Rusia este încă capabilă să importe acest tip de tehnologie prin țări care nu i-au impus sancțiuni. Multe dintre produsele controlate de export mai circulă prin națiuni precum China, dar și Turcia și Emiratele Arabe Unite.
Pe 31 august 2022, compania de apărare de stat chineză Poly Technologies a expediat echipamente de navigație companiei ruse militare JSC Rosoboronexport pentru elicoptere militare de transport M-17. La începutul aceleiași luni, firma chineză de electronice Fujian Nanan Baofeng Electronic a furnizat Rosoboronexport, printr-o firmă de apărare de stat uzbecă, o antenă telescopică pentru vehiculul militar RB-531BE, care este folosit pentru bruiaj de comunicații. Pe 24 octombrie, firma chineză de avioane de stat AVIC International Holding a livrat către AO Kret, o subsidiară a gigantului de apărare deținut de guvern Rostec, piese în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru avioanele de luptă Su-35.
Alți furnizori guvernamentali străini găsiți în datele vamale includ China Taly Aviation Technologies, o unitate de achiziții a Departamentului de echipamente al forțelor aeriene din China. Printre livrările acestei firme s-au numărat piese trimise pe 4 octombrie producătorului de rachete de stat al Rusiei, Almaz Antey, pentru a fi utilizate pe unitatea mobilă de radar 96L6E. Rusia folosește radarul pentru a detecta avioanele de luptă, rachetele și dronele inamice, ca parte a sistemului său de rachete antiaeriene S-400, care este utilizat în Ucraina.
Și firme chineze private au furnizat Moscovei bunuri. Sinno Electronics, sancționată la sfârșitul anului trecut de Departamentul de Trezorerie al SUA pentru că ar fi achiziționat bunuri interzise pentru sectorul de apărare al Rusiei, a fost unul dintre cei mai prolifici exportatori de bunuri cu dublă utilizare, trimițând peste 1.300 de transporturi între aprilie și octombrie, în valoare de peste două milioane de dolari.
Datele vamale arată, de asemenea, livrări de quadcoptere DJI chinezești către Rusia după ce au fost impuse sancțiunile și controalele la export. Analiștii militari spun că dronele sunt folosite de forțele ruse pentru a localiza și supraveghea forțele ucrainene, apoi le țintește cu artilerie.
Printre proviziile esențiale pentru eforturile de război ale Moscovei, spun oficialii americani, se numără cipurile care sunt folosite în armele care vizează forțele și infrastructura ucrainene, și în circuitele electronice care fac posibilă geolocalizarea prin satelit, comunicațiile radio, supravegherea și sistemele de navigație.
Exporturile de astfel de cipuri și componente asociate au fost reduse cu mai bine de jumătate după ce SUA și aliații săi au impus pentru prima dată restricții stricte la export, potrivit înregistrărilor vamale. Dar aceste niveluri au început să crească rapid.
Spre deosebire de regimul anterior de control al exporturilor care interzicea furnizarea directă a anumitor bunuri cu dublă utilizare, autoritățile occidentale au declarat în februarie că vizează întregul lanț de aprovizionare. Astfel, sunt vizate și transbordările – mărfurile produse în țări terțe folosind articole cu dublă utilizare din SUA, cum ar fi cipurile, care sunt apoi expediate în Rusia.
Potrivit unui raport al americanilor de la Silverado Policy Accelerator publicat luna aceasta, Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe transbordările de mărfuri cu dublă utilizare prin China, și în special prin Hong Kong, pentru a-și satisface nevoile militare.
Articolul integral la The Wall Street Journal.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.