Update: China susține că “balonul de spionaj” identificat de Pentagon este de fapt un “dirijabil civil chinez, de supraveghere la mare altitudine” care s-a abătut de la ruta planificată din cauza vântului. Ministerul chinez de Externe susține că acesta este folosit în scopuri “principal meteorologice”.
MAE chinez spune că “regret intrarea neintenționată” a balonului în spațiul aerian american, din cauza unui caz de forță majoră: “Partea chineză va continua să comunice cu partea americană și va gestiona în mod corespunzător această situație”, potrivit declarației citate de CNN.
Știrea inițială: Ministerul Apărării al SUA (Pentagonul) a anunțat că urmărește de câteva zile balonul respectiv, care deși zboară la o altitudine foarte mare a putut fi zărit de piloții avioanelor comerciale, deasupra statului Montana. Militarii americani susțin că sunt destul de siguri de proveniența aparatului, care ar fi lansat din China, a traversat Alaska, apoi Canada și s-a oprit deasupra statului american Montana, unde se află un siloz nuclear, la baza aeriană Malmstrom.
Pentagonul a confirmat faptul că obiectul zburător a survolat locuri sensibile pentru securitatea SUA, a trimis avioane de recunoaștere care l-au interceptat, dar s-a luat decizia ca acesta să nu fie doborât, din cauza riscului ca resturile sale să cadă peste zone populate. În afară de asta, mai spun oficialii americani, el nu poate colecta alte date decât cele care sunt vizibile oricum și din sateliți.
Ca măsură de precauție, zborurile de pe aeroportul Billings Logan au fost suspendate miercuri, deși Pentagonul spune că dirijabilul chinezesc se află la o altitudine mult mai mare decât cea la care zboară avioanele comerciale și că nu reprezintă un risc pentru acestea.
Incidentul are loc chiar înaintea unei vizite în China a secretarului de stat Antony Blinken, unde acesta se va întâlni cu Xi Jinping.
Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.
Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.
Surse alternative: The Guardian, BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.