Hans Vijbrief, secretar de stat pentru domeniul mineritului, a declarat că operațiunile de exploatare a zăcământului de gaze Groningen (din nord-estul țării) nu se mai pot desfășura în condiții de siguranță, din cauza riscului de dezastru în caz de cutremur.
Oficialul olandez a precizat că intenționează să închidă zăcământul până la 1 octombrie, dar și că va aștepta să vadă dacă Europa va întâmpina o nouă penurie de gaze naturale. În cazul în care va fi considerat necesar, depozitul va rămâne deschis până în octombrie 2024.
Secretarul de stat din guvernul olandez a declarat: “Nu voi aproba creșterea producției, pentru că acest lucru implică creșterea riscului de cutremur, pentru care nu vreau să fiu considerat responsabil. Este foarte, foarte simplu – toți cei care cunosc riscurile și efectele unui cutremur îmi spun că este cu adevărat extrem de periculos să continuăm exploatarea zăcământului”.
Financial Times scrie că în ultimii 40 de ani s-au înregistrat, anual, circa o sută de cutremure în regiune. Cel mai puternic a fost de 3,6 pe scara Richter, dar efectele sale au fost amplificate din cauza solului moale.
Vara trecută, Olanda a fost presată să majoreze producția de la Groningen, după ce Rusia a restricționat puternic livrările către Uniunea Europeană. În acest context, executivul olandez a decis să amâne planurile de a închide zăcământul, dar a scăzut producția la un minimum de 2,8 miliarde de metri cubi pe an. Vijbrief a avertizat acum că majorarea producției, la peste 5 miliarde de metri cubi, ar agrava riscul de activitate seismică.
În contextul crizei energetice, Hans Vijbrief a mai spus că Olanda și, implicit, Europa dispun de o cantitate suficientă de gaze naturale, în special pe fondul importurilor din SUA, Norvegia și Qatar și a unor luni calde de iarnă. Financial Times mai scrie că o comisie parlamentară va prezenta luna viitoare un raport care va confirma faptul că fostul guvern al Olandei a ascuns riscul de producere a cutremurelor în urma activităților de extracție.
Sursa: Financial Times
Foto: Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.