Descoperirea a fost făcută în centrul Indiei, unde cercetătorii au găsit un “incubator” cu 92 de cuiburi și 256 de ouă de titanozaur, o specie de dinozaur gigant ierbivor, care a trăit la sfârșitul Cretacicului. Potrivit specialiștilor, judecând după proximitatea cuiburilor, titanozaurii depuneau ouă împreună în colonii, așa cum fac mai multe specii de păsări, țestoasele și crocodilii în prezent.
Ouăle au fost depuse în zone mlăștinoase și îngropate superficial, în locuri similare cu locurile de cuibărit ale crocodililor din zilele noastre.
Guntupalli Prasad, un paleontolog de la Universitatea din Delhi ajuns la concluzia că, dată fiind dimensiunea acestei specii, “cuiburile foarte apropiate nu le-ar fi permis titanozaurilor să incubeze ouăle sau să-și hrănească puii eclozați, deoarece ar fi călcat ouăle în picioare”. Prin urmare, după ce ar fi ieșit din ou, puii s-ar fi descurcat singuri, așa cum fac țestoasele în prezent.
Surse alternative: CNN, Plos One
Foto: Plos One
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.