O investigație Politico, care citează politicieni bulgari și ucraineni, arată că Bulgaria a jucat un rol cheie în respingerea invaziei ruse, în primele luni ale anului trecut, când Armata Ucraineană avea doar armament de producție sovietică și risca să rămână rapid fără muniție, din cauza amplorii operațiunilor militare.
În aprilie 2022, deja Armata Ucraineană era pe punctul de a rămâne fără muniție și motorină, iar armamentul occidental încă nu fusese livrat. Militarii ucraineni aveau nevoie de muniție sovietică, compatibilă cu armamentul pe care îl aveau și pe care știau să îl utilizeze fără instructaj suplimentar care ar fi necesitat timp. La nivel european, operațiunea a fost denumită “Propunerea bulgară”, dar ea a fost ținută la secret inclusiv față de membri ai guvernului de la Sofia.
“Din cauza unui spectru politic fracturat și al înclinațiilor pro-ruse ale unei mari părți din elita sa, Sofia s-a străduit pe parcursul invaziei să arate că nu înarmează Ucraina. Aceasta a fost, totuși, o perdea de fum”, arată publicația europeană. Ministrul ucrainean de externe, Dimitro Kuleba și fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov (acum în opoziție) au confirmat informațiile care au arătat că guvernul bulgar a folosit firme private ca intermediari pentru a furniza Kievului armament, muniție și motorină, într-un moment critic al luptei de anul trecut.
Petkov, un pro occidental convins, era la guvernare cu socialiștii filoruși, iar la un moment dat a trebuit chiar să îl dea afară din guvern pe ministrul Apărării, din această cauză. Așa se explică faptul că, în timp ce oficial Bulgaria a avut față de război o atitudine mai apropiată de cea a Ungariei, mai multe companii private din Bulgaria și din străinătate au fost folosite pentru a deschide rute de aprovizionare pe cale aeriană și terestră prin România, Ungaria, și Polonia, către Ucraina.
“Estimăm că aproximativ o treime din muniția necesară armatei ucrainene în faza incipientă a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat Petkov pentru WELT, o publicație afiliată Politico.
Motorina pe care Bulgaria a furnizat-o Ucrainei a fost procesată din țiței rusesc la o rafinărie de la Marea Neagră, care aparținea la acea vreme companiei ruse Lukoil. “Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină în Ucraina și uneori a acoperit 40% din nevoile Ucrainei”, a declarat fostul ministru de Finanțe Vassilev pentru WELT.
“Kiril Petkov a dat dovadă de integritate și îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi o soluție”, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dimitro Kuleba. Povestea, a spus el, a fost simplă: în timp ce unii membri ai coaliției bulgare au fost de partea Rusiei, Petkov a decis să “să fie de partea corectă a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”.
Pe lânga ruta de transport prin România și Ungaria, mai multe aeronave cargo au făcut transporturi de muniție până pe aeroportul Rzeszów din Polonia, aflat la 70 de kilometri de granița cu Ucraina și păzit îndeaproape de NATO. Dar în iunie, schema a suferit o defecțiune, când șeful companiei de export militare de stat Kintex, Alexander Mihailov, a trebuit să demisioneze după o dispută politică și a făcut publice cifre, probabil cu scopul de a doborî guvernul. Mihailov a vorbit despre exporturi în valoare de “2 miliarde de euro, de la începutul războiului”, ceea ce ar fi putut indica faptul că Bulgaria aprovizionează masiv Ucraina.
Articolul integral pe Politico
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.