Potrivit Biroului de Statistică al Chinei, la finalul anului 2022, numărul locuitorilor a scăzut la 1,411 miliarde, față de 1,412 miliarde la finalul anului 2021.
Cai Fang, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și afaceri rurale a Congresului Național al Poporului, a declarat că populația Chinei a atins apogeul în 2022, mult mai devreme decât se aștepta, și că “țara va intra într-o eră a scăderii populației”.
De câțiva ani deja, guvernul Chinei a renunțat la restricțiile privind numărul copiilor pe care îi poate avea o familie și face eforturi pentru a evita o criză demografică, care se profilează pe fondul îmbătrânirii populației. Sunt acordate subvenții și deduceri fiscale pentru familiile cu copii, dar tendința imprimată în deceniile în care aceleași autorități au cerut ca fiecare familie să se limiteze la un singur copil se dovedește acum dificil de inversat.
Rata natalității de anul trecut a fost de 6,77 nașteri la o mie de locuitori, față de 7,52 nașteri la mia de locuitori în 202. În cifre reale, asta înseamnă că în 2022 s-au înregistrat cu peste un milion mai puține nașteri decât în anul precedent.
Concomitent, 2022 a fost anul cu cea mai mare rată a mortalității în China, din 1976.
În aceste condiții, criza demografică ce se profilează amenință sistemul de pensii, iar bugetele sociale alocate pentru îngrijirea bătrânilor vor diminua probabil capacitatea de investiții a guvernului comunist.
Tot în 2022, PIB-ul Chinei a crescut cu doar 3%, o rată neobișnuit de mică pentru această țară, din cauza carantinelor prelungite și a restricțiilor anti-Covid.
Surse alternative: Financial Times, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.