Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului nipon, autoritățile au decis ca în următoarele luni să înceapă deversarea apei din centrala nucleară, după ce a fost tratată iar majoritatea elementelor radioactive au fost eliminate, indicând o întârziere față de ținta inițială stabilită pentru această primăvară.
Guvernul și operatorul centralei au anunțat în aprilie 2021 un plan pentru a începe eliberarea apelor uzate tratate în mare începând cu primăvara anului 2023. Conform autorităților, un milion de tone de apă sunt stocate în aproximativ o mie de rezervoare din cadrul uzinei, care împiedică dezafectarea acesteia și riscă scurgeri în cazul unui cutremur major sau unui tsunami.
Anunțul a stârnit furie în rândul comunităților locale de pescari și în țările din regiune, inclusiv China și Coreea de Sud, deoarece apa va conține în continuare tritiu, o formă radioactivă naturală a hidrogenului care este dificil din punct de vedere tehnic de separat de apă, precum și niveluri scăzute ale unor alți radionuclizi.
Unii oameni de știință spun că impactul expunerii pe termen lung la doze mici la tritiu și alți radionuclizi asupra mediului și asupra oamenilor este încă necunoscut și susțin că planul de eliberare ar trebui amânat. Potrivit comunității științifice, tritiul afectează mai mult oamenii atunci când este consumat din pește.
Oficialii japonezi insistă că apa tratată nu reprezintă o amenințare pentru sănătate sau pentru mediul marin, dar planurile se confruntă cu opoziția pescarilor, care spun că riscă să le distrugă mijloacele de existență.
Conform planului actual, apa tratată va fi transportată printr-o conductă de la rezervoare la o instalație de coastă, unde va fi diluată cu apă de mare, după care va ajunge printr-un tunel submarin, în prezent în construcție, către o ieșire în larg.
Un cutremur masiv cu magnitudinea de 9 a declanșat un tsunami uriaș în 2011, iar peste 18 mii de oameni de-a lungul coastei de nord-est a Japoniei au murit. Sistemele de răcire ale centralei nucleare de la Fukushima au fost grav avariate. Trei reactoare s-au topit, și o cantitate mare de radiații a fost eliberată. Apa folosită pentru răcirea miezurilor reactoarelor deteriorate, care rămân extrem de radioactive, s-a scurs de atunci în subsolurile clădirilor reactorului și a fost colectată, tratată și stocată în rezervoare.
Japonia cooperează cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a crește siguranța, transparența și înțelegerea planului de evacuare a apei. O echipă a AIEA care a vizitat Japonia de mai multe ori pentru discuții și inspecții la uzină anul trecut va efectua o nouă vizită în ianuarie, pentru a se întâlni cu autoritățile de reglementare în domeniul nuclear și va emite un raport final înainte de începerea deversării planificate.
Sursă: The Washington Post
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.