În Statele Unite, unii politicieni au afirmat despre TikTok, deținută de o firmă din China, că este un fel de “fentanil digital” (fentanilul este un drog de 50 de ori mai puternic decât heroina, responsabil pentru două treimi dintre decesele de supradoză ale americanilor) și au susținut că aplicația ar trebui interzisă. Acum, ostilitatea față de TikTok crește și în Europa.
Chiar în timp ce directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, efectuează o vizită la Bruxelles pentru a se întâlni cu unul dintre cei mai importanți decidenți privind politicile digitale, Margrethe Vestager, pe fondul unei reevaluări mai ample a legăturilor UE cu China, compania sa se confruntă cu o serie de provocări legale, de reglementare și de securitate, precum și cu criticile tot mai puternice din spațiul public european.
Unul dintre cei mai duri critici este președintele francez Emmanuel Macron, care a numit TikTok “aparent inocent”, o cauză de “dependență reală” în rândul utilizatorilor, precum și o sursă de dezinformare. Aceste comentarii au mers mână în mână cu cele ale unor publicații prestigioase, precum cotidianul Le Parisien, care au scris despre TikTok că este “un pericol real pentru creierul copiilor noștri”.
Pare că autoritățile de reglementare europene pregătesc noi restricții pentru TikTok, la cererea francezilor. Înainte de vizita lui Chew la Bruxelles, Thierry Breton, comisarul pentru Piața Internă a UE, l-a avertizat cu privire la necesitatea de a “respecta integritatea regulilor noastre”, potrivit informațiilor obținute de Reuters.
Autoritatea de reglementare a datelor din Irlanda investighează deja TikTok în numele altor state. Dacă va constata că a încălcat regulamentul de confidențialitate privind protecția datelor, amenzile ar putea ajunge la până la 4% din cifra de afaceri a companiei. Penalitățile pot fi și mai mari în temeiul Digital Services Act (DSA), care începe să se aplice platformelor mari de la jumătatea anului 2023.
Potrivit Politico, faptul că ar trebui să plătească milioane de euro ar putea fi cea mai mică dintre problemele pe care TikTok le are în Europa, deoarece unii parlamentari de aici urmează modelul colegilor din SUA pentru a cere restricții mult mai dure asupra aplicației, pe fondul temerilor că își spionează utilizatorii.
TikTok este investigată deja pentru că a trimis date despre utilizatorii europeni în China. Rapoartele conform cărora angajații chinezi au folosit datele obținute de TikTok pentru a urmări mișcările a doi jurnaliști occidentali nu au făcut decât să intensifice temerile de spionaj, în special în Germania. TikTok a recunoscut incidentul și a concediat patru angajați pentru acces neautorizat la datele utilizatorilor.
În funcție de rezultatul discuțiilor dintre autoritățile de reglementare a confidențialității din UE — investigația privind siguranța copiilor este probabil să declanșeze un mecanism de soluționare a litigiilor — TikTok s-ar putea confrunta cu noi cerințe pentru a verifica vârsta utilizatorilor în UE. Cealaltă anchetă, care analizează transferurile de date ale TikTok către China, se va încheia probabil la jumătatea anului sau spre sfârșitul lui 2023.
Citând “lipsa securității și a protecției datelor”, precum și transferurile de date către China, un membru al Partidului Social Democrat din Germania a spus că decizia americanilor de a interzice aplicația pe dispozitivele de serviciu este “de înțeles”.
Și grupul liberal FDP din parlamentul german a transmis că “având în vedere riscurile de confidențialitate și de securitate pe care le prezintă aplicația și drepturile de acces extinse ale aplicației, considerăm că interzicerea TikTok pe telefoanele de serviciu ale oficialilor guvernamentali americani este adecvată. Pașii corespunzători ar trebui examinați și în Germania”.
În Elveția, parlamentarii au cerut la începutul acestei luni interzicerea aplicației pe telefoanele oficialilor. Până acum, însă, niciun guvern sau organism public european nu a urmat decizia SUA în interzicerea utilizării TikTok pe telefoanele oficialilor.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.