Analiștii de la Centrul pentru Afaceri și Cercetare Economică (CEBR) din Marea Britanie au avertizat că, deși economia globală a depășit, pentru prima dată, 100 de mii de miliarde în 2022, aceasta va stagna anul următor, pe măsură ce băncile centrale continuă lupta împotriva creșterii prețurilor.
“Există posibilitatea ca economia mondială să se confrunte cu o recesiune anul viitor, ca urmare a majorării ratelor dobânzilor de referință, pentru a combate creșterea prețurilor. Lupta cu inflația nu a fost încă câștigată și ne așteptăm ca băncile centrale să continue cu aceste măsuri și în 2023, în ciuda situației economice. Costul reducerii inflației la un nivel mai confortabil este reprezentat de o perspectivă de creștere economică mai slabă pentru următorii câțiva ani”, a declarat Kay Daniel Neufeld, directorul Centrului pentru Afaceri și Cercetare Economică.
Estimările economiștilor britanici sunt însă mai pesimiste față de evaluările Fondului Monetar Internațional, care și-a redus în luna octombrie prognoza privind creșterea economică de anul viitor. FMI estima în urmă cu trei luni că economia globală va crește cu 2,7%. Economiști au mai precizat însă că există o șansă de 25% ca economia globală să înregistreze o creștere de sub 2% în 2023, situație în care economia intră într-o recesiune globală.
Economiștii britanici se mai așteaptă ca economia Chinei să o depășească pe cea americană în 2036: “Consecințele războiului economic dintre China și Occident ar fi mult mai grave decât ceea ce am întâlnit în urma invaziei Rusiei în Ucraina. În mod aproape sigur, acest conflict economic ar duce la o recesiune mondială destul de puternică și la revenirea nivelurilor record ale inflației”.
Cu toate acestea, PIB-ul mondial se va dubla până în 2037, estimează analiștii, iar schimbarea echilibrului de putere (economiile țărilor în curs de dezvoltare le vor ajunge din urmă pe cele mai bogate) va face ca regiunea Asiei de Est și a Pacificului să reprezinte peste o treime din producția globală până în 2037, în timp ce ponderea Europei se va micșora la mai puțin de 20%.
Sursa: NDTV
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.