Analiștii Financial Times observă faptul că prețurile continuă să fie supuse anumitor presiuni indirecte în majoritatea economiilor dezvoltate, în ciuda faptului că ratele generale ale inflației din țările respective au scăzut în ultima lună. În acest context, specialiștii avertizează că băncile centrale vor fi astfel nevoite să continue să majoreze și în lunile următoare ratele dobânzilor de referință.
Rata inflației de bază (core inflation) – care exclude fluctuațiile prețurilor la alimente și energie – a continuat să crească în luna noiembrie în majoritatea celor 33 de țări ale căror economie a fost urmărită de analiștii publicației britanice și rămân cu mult peste nivelul de 2% pe care majoritatea băncilor centrale în urmăresc.
“Există încă probabilitatea de a suferi și mai mult în viitor. Prețurile încăpățânat de ridicate continuă să provoace dureri de cap pentru economiile globale”, a declarat Susannah Streeter, analist la compania britanică de servicii financiare Hargreaves Lansdown.
Băncile centrale au decis să majoreze agresiv dobânda de referință pe parcursul anului, dar au redus în ultimele luni procentul de majorare a dobânzilor. Săptămâna trecută, Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei au ales să schimbe strategia de combatere a inflației și au majorat cu 0,50% rata dobânzii de referință, față de numeroase majorări anterioare de 0,75%, după ce, aparent, inflația a trecut de maxime și a început să scadă.
În principal, inflația a crescut în majoritatea țărilor ca și consecință a războiului din Ucraina și a întreruperilor lanțurilor de aprovizionare din timpul pandemiei, cauzând astfel creșterea costurilor la energie și bunuri de consum. Odată cu stabilizarea prețurilor materiilor prime, inflația a scăzut brusc în multe țări la nivel global, inclusiv în Mare Britanie, SUA și în Zona Euro. Dar măsurile guvernamentale de reducere a inflației nu au avut mare succes, arată Financial Times. Cel mai utilizat indicator al presiunilor pe termen lung generate de creșterea prețurilor, inflația de bază, rămâne însă la un nivel îngrijorător de ridicat în multe economii dezvoltate, precum Zona Euro (peste 5%).
“Băncile centrale ale economiilor dezvoltate încă mai au multe de lucru”, a declarat Jennifer McKeown, economist-șef la Capital Economics. Susannah Streeter a mai precizat că “este posibil ca inflația să fi atins un platou, dar asta nu înseamnă neapărat că de aici încolo va urma să scadă”.
Analiza integrală pe Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.