Persoane familiarizate cu situaţia au declarat pentru Financial Times (FT) că mesajul a fost transmis față în față, în timpul vizitei din martie a președintelui chinez la Moscova. Susţin că, astfel, deşi China oferă sprijin tacit Rusiei, Beijingul şi-a exprimat în mod indirect îngrijorările pe care le întreţine referitor la războiul din Ucraina.
De atunci, conform acelorași persoane, oficialii chinezi și-au asumat meritul de a-l fi convins pe președintele rus să renunțe la amenințările cu arme nucleare.
Un consilier al guvernului chinez a susţinut că împiedicarea lui Putin să folosească acest tip de arme a fost esenţială în demersul Chinei de a-şi consolida relaţiile deteriorate cu Europa. Un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei (sau a unuia dintre aliații săi europeni) ar fi privit de europeni ca un eșec al Chinei și ar întoarce țările UE împotriva acesteia.
China s-a opus în mod constant, în declaraţiile sale, folosirii armelor nucleare în Ucraina. Chiar şi aşa, mulți dintre susținătorii Kievului s-au îndoit de acest angajament al Beijingului, având în vedere parteneriatul “fără limite” al lui Jinping cu Putin și “planul de pace” chinez, care se suprapune cu obiectivele rusești. Poziţia Chinei de a se împotrivi folosirii armelor nucleare a fost totuşi inclusă în planul de pace, cel mai probabil la solicitarea chinezilor.
Avertismentul lui Xi ar putea indica, pentru oficiali și opinia publică, că Beijingul își susține retorica inclusiv în spatele ușilor închise și că, probabil, ameninţarea degradării relaţiei Rusia – China e suficientă pentru a-l împiedica pe preşedintele rus să escaladeze conflictul. Invadarea Ucrainei se bazează pe sprijinul Chinei, care a ajutat Moscova să navigheze printre sancțiunile economice care au exclus-o de pe piețe globale critice dar și de la lanțurile de aprovizionare.
Persoane apropiate Kremlinului susţin, totuşi, că liderul rus a decis în mod independent că armele nucleare tactice nu ar oferi Rusiei un avantaj, după ce a analizat scenarii cu rezultatele utilizării acestora. Un atac nuclear ar transforma, probabil, zonele pe care Putin le-a revendicat pentru Rusia într-un pustiu iradiat şi ar împiedica avansarea forţelor sale, au declarat oficialii.
Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia spune însă că, în ultimă instanță, nici chiar China nu ar putea împiedica Rusia să folosească armele nucleare: “Acestea sunt asigurarea ultimă pe care Putin o are că nu va pierde catastrofal acest război”, a comentat Gubaev pentru FT
Sursă: Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.