Negociatorii Uniunii Europene au ajuns la un acord în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru o reformă semnficativă a schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), cea mai mare piață a subvențiilor industriale pentru carbon din lume. În prezent, ETS limitează emisiile a aproximativ 10 mii de unități industriale și centrale electrice, permițând celor cu certificate excedentare (rezultate din reducerea emisiilor) să le vândă și să facă profit. Uzinele care poluează sunt obligate să cumpere ETS, plătind astfel pentru profitul celor care își reduc emisiile.
În noul acord, care urmează a fi validat de instituțiile politice europene, schema este extinsă pentru a acoperi mai multe sectoare ale economiei, astfel încât până în 2030 poluarea industrială pe total în țările europene să scadă cu 55% față de nivelul din 2005, iar apoi să scadă la zero, până în 2050.
Dar principalul pas înainte al acordului este o creștere semnificativă a obiectivului pentru sectoarele energetice sau energofage, acoperite acum de ETS. Obiectivul de până acum, ca acestea să-și reducă emisiile cu 43% până în 2030, a fost majorat la 62%, fapt care implică schimbări importante în special în modul în care este produsă energia, în special prin stimularea și subvenționarea investițiilor în capacități de producție din surse verzi.
De asemenea, este creată o piață separată a subvențiilor de carbon pentru clădiri și transportul rutier, potrivit Euractiv, care va începe să funcționeze din 2027 și va fi însoțit de un “fond social pentru climă”, menit să acorde subvenții populației pentru costurile suplimentare cu energia pe care le va crea.
Uniunea Europeană va pune la bătaie un fond de aproape 50 de miliarde de euro pentru a sprijini inovarea și pentru a accelera decarbonizarea companiilor.
Acordul provizoriu trebuie acum confirmat de Consiliul European, în care sunt toate statele UE, precum și de Parlamentul European, care va organiza un vot în plen la începutul anului viitor. Din partea Parlamentului European, acordul este susținut de toate grupurile politice, cu excepția extremei drepte.
Sursă alternativă: Euractiv
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.