Mii de mascați au descins miercuri pe tot teritoriul țării arestând 25 de persoane și confiscând mai multe arme, într-o operațiune descrisă de autorități ca fiind necesară pentru combaterea unui “complot diabolic” împotriva guvernului țării. Procurorul principal al cazului a declarat că “brațul militar” al grupului avea în plan construirea unei noi armate germane, răsturnarea ordinii constituționale și instaurarea monarhiei.
“O zi mai târziu, însă, cazul seamănă mai mult cu scenariul unui episod Monty Python decât cu o continuare a Zilei Șacalului”, mai arată Politico. Poliția a confiscat săbii, o arbaletă, o praștie, puști de vânătoare și pistoale de epocă. Presupusul conducător al grupului era prințul Heinrich XIII Reuss, în vârstă de 71 de ani, descendentul unei linii aristocratice veche de 800 de ani, despre care autoritățile au spus că organiza întâlniri la castelul său pentru a complota la răsturnarea democrației.
Echipa de conspiratori era formată dintr-un fost deputat al unui partid extremist, un comandant în retragere al forțelor speciale germane, un cântăreț de operă, un constructor și un bucătar. După ce ar fi răsturnat guvernul, aceștia plănuiau să înființeze un “consiliu” politic care să conducă țara sub prințul Heinrich. O parte a membrilor grupului fac parte dintr-o mișcare cunoscută sub numele de “Reichsbürger”, care susține că republica germană este un stat ilegitim și cere reinstaurarea monarhiei. Alții sunt afiliați unei mișcări antivaccinare. Un principiu central al narațiunii neclare a celor din Reichsbürgers este că Germania a devenit un vasal al SUA, un pion pe tabla de șah a colonialismului american. Deloc surprinzător, membrii grupului, inclusiv prințul Heinrich, sunt și ei pro-ruși.
Politico mai arată că “nu este deloc evident modul în care acest grup dezordonat ar fi putut reuși să preia instituțiile centrale ale unei țări de peste 80 de milioane de oameni”, iar sugestia că ar fi putut amenința stabilitatea celei mai mari țări din Europa este absurdă. Structura federală a Germaniei (impusă țării după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a preveni centralizarea puterii) ar îngreuna, chiar și pentru o forță bine organizată, răsturnarea guvernului.
Dar știrea, expusă pe larg de presa germană, chiar a trezit temeri în rândul populației. Germania, ca națiune, este pe punctul unei căderi nervoase. Experții în terorism avertizează că după pandemia de Covid, războiul din Ucraina și criza energetică a Europei, populația este cel puțin într-o stare de fragilitate psihică. “Vom mai vedea astfel de evenimente. Există o mlaștină interconectată, apărută în urma protestelor antiepidemice care a dus la radicalizarea scenei politice”, a comentat Peter Neumann, profesor la King’s College din Londra.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.