Proiectul SKA (Square Kilometre Array) este o matrice formată din mai multe câmpuri de antene ce vor fi plasate în vestul Australiei și vor permite astronomilor să detecteze semnale radio de joasă frecvenţă din surse cosmice, aflate la miliarde de ani-lumină de Pământ. Conform oamenilor de ştiinţă, la finalul construcției, în 2028, acestea vor putea capta chiar semnalele emise în primele câteva sute de milioane de ani de la nașterea Universului (Big Bang). Reţeaua de telescoape va fi de opt ori mai sensibilă decât telescoapele actuale și va cartografia cerul de 135 de ori mai rapid.

Pe lângă eventuale semnale ce ar putea sugera prezența vieții în afara Sistemului nostru Solar, SKA va permite cercetarea materiei întunecate precum și urmărirea rolului hidrogenului în întreaga istorie a Universului. Astfel, telescopul ar trebui să fie capabil să detecteze prezența hidrogenului chiar înainte de formarea primelor stele.

Bugetul total al proiectului este estimat la două miliarde de euro şi, până în 2028, matricile cu antene se vor întinde pe o suprafață colectoare efectivă de aproximativ 500 de mii de metri pătrați. Configurația permite însă extinderea ulterioară chiar până la un kilometru pătrat.

Directorul proiectului a declarat pentru The Guardian că observatorul “va defini următorii cincizeci de ani pentru radioastronomie, urmărind nașterea și moartea galaxiilor, căutând noi tipuri de unde gravitaționale și extinzând limitele a ceea ce știm despre Univers (…) ar putea chiar să răspundă la cea mai mare întrebare dintre toate: suntem singuri în Univers?”.

Surse alternative: The Guardian, BBC

Sursa foto: Skao.int

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday