Pe rețelele de socializare se răspândesc imagini care par a arăta că protestul de la fabrica Foxconn a scăpat de sub control. Angajații au spart camerele de supraveghere și geamurile, iar pe filmări se aud scandări privind plata bonusurilor promise, care ar fi fost amânate.
Law Enforcement at the the Foxconn iPhone Plant in the Chinese City of Zhengzhou appear to have completely lost control of the situation. https://t.co/TqvJ9NzvpH
— OSINTdefender (@sentdefender) November 23, 2022
Astfel de scene, în care cetățenii își exprimă deschis nemulțumirile sunt rare în China, un stat comunist care reprimă ferm orice formă de protest. Fabrica din orașul Zhengzhou, care lucrează pentru Apple (produce iPhone 14) a devenit reprezentativă pentru mișcările organizate de angajații nemulțumiți. Mulți au criticat regulile foarte severe impuse pentru combaterea răspândirii Covid, care presupun carantinarea unor mase largi de angajați la locul de muncă, pentru a nu opri producția.
O sursă citată de Reuters spune că producția fabricii nu a fost afectată de protest întrucât doar o parte a noilor angajați s-au alăturat. Reuters estimase înaintea ultimelor evenimente că producția din fabrică ar putea scădea cu până la 30%, iar Apple a avertizat că se așteaptă la livrări mai mici de iPhone 14.
Inițial, reprezentanții Foxconn au spus că motivele invocate de protestatari, înăsprirea regulilor pentru combaterea coronavirusului și neplata bonusurilor promise, nu sunt reale. Mai târziu însă, compania a anunțat că a reușit să discute cu protestatarii și să ajungă la un acord. Aceasta a explicat apoi că protestele au izbucnit din cauza unei erori interne, care anunța oprirea plății bonusurilor promise muncitorilor.
Apple, a declarat că discută cu Foxconn și că se asigură că revendicările angajaților sunt ascultate. Protestele în fabrica din Zhengzhou au izbucnit pentru prima dată în luna octombrie, pe fondul măsurile tot mai stricte de combatere a răspândirii coronavirusului, a focarelor care izbucneau tot mai des și a condițiilor precare în care angajații erau obligați să trăiască, fiind izolați în incinta complexului din jurul fabricii.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.