Uniunea Europeană urmează să interzică în luna februarie importurile de produse petroliere din Rusia, pe care se bazează foarte mult în ceea ce privește motorina. Decizia blocului comunitar vine după un embargo al țițeiului rusesc, care va intra în vigoare în decembrie.
Potrivit firmei de analiză de piață Vortexa, transporturile destinate regiunii de stocare Amsterdam-Rotterdam-Anvers (ARA) s-au majorat cu 126% în perioada 1 noiembrie – 12 noiembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, ajungând la 215 mii de barili pe zi.
Reuters explică, citând furnizorul global americano-britanic de date Refinitiv, faptul că, din cauza unor opțiuni imediate limitate în ceea ce privește aprovizionarea cu produse petroliere, 44% din totalul importurilor UE de motorină au provenit din Rusia în noiembrie 2022, comparativ cu 39% în octombrie 2022. Deși importurile de combustibil rusesc au scăzut de la procente de peste 50% înregistrate anterior izbucnirii războiului din Ucraina, Moscova rămâne în continuare cel mai important furnizor pentru Europa.
“UE va trebui să asigure undeva între 500-600 de mii de barili de motorină pe zi pentru a înlocui volumul exportat de Rusia, această cantitate va proveni din SUA sau de la est de Canalul Suez, în mare parte din India și din Orientul Mijlociu”, a declarat Eugene Lindell, analist de piață pentru produsele de rafinărie la compania de consultanță FGE.
Începând cu 30 noiembrie 2022, comercianții trebuie să dovedească, în contextul în care ICE Futures Europe (compania internațională care administrează peste jumătate din tranzacțiile la termen pentru petrol și petrol rafinat din lume) interzice motorina de origine rusească cu conținut scăzut de sulf, că niciun produs rusesc nu a intrat în rezervoarele din regiunea ARA. Combustibilii rusești pot însă ajunge în continuare în regiunea de depozitare ARA, dar vor fi mutați în alte rezervoare.
Unii comercianți se așteaptă însă la un impact redus al condițiilor cerute de ICE Futures Europe, având în vedere că nivelul combustibililor atât rusești cât și non-rusești din depozitele ARA este destul de redus.
Sursa: Reuters
Sursa Foto: Jim Parkin | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.