Update: “În urma analizării informațiilor disponibile, credem că atacul asupra petrolierului din largul coastei Oman a fost organizat de Iran“, a declarat consilierul pentru securitate al Casei Albe, Jake Sullivan. Acesta a mai precizat că nava petrolieră a fost atacată de o dronă sau de un dispozitiv teleghidat.
“Acest atac nu poate fi justificat și este ultimul de acest fel dintr-un tipar de activități destabilizatoare mai ample. Această acțiune amenință și mai mult libertatea de navigație pe această cale navigabilă crucială, transportul și comerțul internațional“, a mai adăugat oficialul american.
Știrea inițială:
Atacul a avut loc marți seara în largul coastei Omanului, potrivit Associated Press, care citează un oficial al apărării din Orientul Mijlociu. O organizație militară britanică din regiune care monitorizează transportul maritim a declarat pentru AP că “Suntem la curent cu un incident și este investigat în acest moment”.
Oficialul citat de presa internațională a identificat nava atacată drept petrolierul Pacific Zircon, sub pavilion liberian, operat de Eastern Pacific Shipping, o companie cu sediul în Singapore și deținută de miliardarul israelian Idan Ofer.
Eastern Pacific Shipping a transmis că Pacific Zircon, care transporta motorină, a fost “lovită de un proiectil” în timp ce se afla la aproximativ 150 de mile (240 de kilometri) în largul coastei Omanului. “Suntem în comunicare cu nava și nu există rapoarte de răniți sau risc poluare. Tot echipajul este în siguranță. Există unele daune minore la corpul navei, dar nicio scurgere de încărcătură sau pătrundere de apă”, a transmis compania.
Flota a cincea a Marinei Statelor Unite a transmis, potrivit Reuters, că este, de asemenea, la curent cu un incident de miercuri în Golful Oman care a implicat o navă comercială. Deși atacul nu a fost revendicat, suspiciunile au căzut imediat asupra Iranului. Orientul Mijlociu este de ani de zile afectat de tensiunile dintre Teheran și Israel, cu unele atacuri cu drone care vizează nave asociate israelienilor care călătoresc prin regiune.
De asemenea, SUA au acuzat Iranul pentru o serie de atacuri care au avut loc în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite în 2019. Ulterior, Teheranul a început să-și dezvolte accelerat programul nuclear în urma retragerii SUA din acordul atomic.
De la prăbușirea acordului nuclear al Iranului, experții în neproliferare avertizează că Teheranul are acum suficient uraniu îmbogățit pentru a produce cel puțin o armă nucleară, deși iranienii insistă că programul lor este pașnic. În 2021, o lovitură cu dronă iraniană a lovit petrolierul israelian Mercer Street în largul Omanului, ucigând două persoane la bord.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.