The Guardian scrie că, dacă se dovedește că racheta care a lovit ieri un sat din Polonia aparține Rusiei, ar fi pentru prima dată în istoria NATO când armament rusesc cade pe teritoriul unei țări membre. Joe Biden a subliniat de-a lungul timpului că, spre deosebire de URSS, Rusia lui Putin este o forță nucleară mult mai imprevizibilă. Astfel, pericolul se ridică la cel mai înalt nivel de la Criza Rachetelor din Cuba, când lumea s-a aflat la doar un pas distanță de la izbucnirea unui război nuclear.
Bazându-se pe istoria evenimentelor similare care nu au dus la o escaladare, precum cel din 2015, când Turcia a doborât un avion de luptă rusesc care trecuse granița turco-siriană, analiștii The Guardian sunt de părere că este puțin probabil ca incidentul de marți seară să provoace o confruntare directă între Rusia și NATO.
Guvernul de la Varșovia a activat Articolul 4 din Carta Alianței, în urma consultărilor la nivel național și cu aliații din NATO. Art. 4 se referă la situații în care o țară membră NATO este amenințată și implică consultări și acțiuni suplimentare pentru protejarea statului amenințat. Polonia nu a menționat Articolul 5, care prevede că un atac asupra unui stat membru NATO este un atac asupra tuturor și ar duce implicit la o escaladare a conflictului. De altfel, fostul ambasador al SUA la NATO, Ivo Daalder, a explicat că Articolul 5 nu poate fi invocat de un singur membru și că trebuie să existe consens la nivelul alianței. Singura dată în istoria Alianței Nord-Atlantice când Articolul 5 a fost invocat a fost pe 11 septembrie 2001, după atacurile din Statele Unite.
William Alberque, director de strategie, tehnologie și controlul armelor la Institutul Internațional de Studii Strategice, spune că și în situația în care se descoperă că cele două rachete sunt cu adevărat rusești, situația nu ar putea duce la o escaladare întrucât nu poate fi considerat imediat un atac deliberat, așa cum se prevede în Tratatul de la Washington care guvernează NATO. “Un atac lansat în mod deliberat reprezintă o problemă reală. Două rachete balistice sau de croazieră care și-au greșit ținta nu reprezintă același lucru”, a argumentat William Alberque.
Chiar dacă răspunsul la acest incident va fi probabil limitat, acest lucru nu implică riscul izbucnirii unui conflict între Rusia și NATO, din cauza unor erori de calcul în ceea ce privește locul în care trebuia să aterizeze cele două rachete. Totuși, până acum, fiecare mișcare greșită a Rusiei a fost întâmpinată de aprovizionarea Ucrainei cu mai multe arme și sisteme militare, oferite de NATO. Analiștii The Guardian sunt de părere că același lucru se va întâmpla și acum, iar Alianța se va feri de o implicare directă în conflict.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.