Conform raportului ”State of Climate Action” din 2022, consumul de carne trebui redus la echivalentul a aproximativ doi burgeri pe săptămână în țările dezvoltate, iar transportul public trebuie să crească de șase ori mai repede decât ritmul actual, pentru ca omenirea să evite cele mai grave efecte ale crizei climatice.
Cercetătorii mai spun că rata defrișărilor trebuie, de asemenea, redusă rapid, iar renunțarea la cărbune trebuie să aibă loc de șase ori mai rapid decât în prezent. Industriile cimentul și oțelul nu se mișcă suficient de rapid în reducerea emisiilor, mai arată cercetările.
Raportul ”State of Climate Action” examinează progresul global cu privire la 40 de indicatori cheie pentru reducerea la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, în conformitate cu obiectivul de a limita creșterea temperaturii la 1,5 C peste nivelurile preindustriale.
Cercetătorii au descoperit o imagine sumbră, cu puțin peste jumătate dintre indicatori îndreptându-se în direcția bună, iar cinci în cea greșită. Indicatorii care produc cea mai mare îngrijorare sunt: 1. Utilizarea gazului, care crește rapid într-un moment în care ar trebui redus în favoarea energiei regenerabile; 2. Producția de oțel, unde tehnologia de reducere a emisiilor nu este implementată suficient de rapid; 3. Călătoriile cu autoturismele; 4. Scăderea pădurilor de mangrove; 5. Emisiile din agricultură.
Raportul scoate în evidență și unele lucruri pozitive. Producția de energie solară a crescut cu aproape jumătate anul trecut, comparativ cu anul 2019, iar vehiculele electrice au reprezentat aproape una din zece mașini de pasageri vândute în 2021, dublu față de anul precedent. Totuși, concluzionează că este nevoie de investiții suplimentare pentru ca economia globală să reducă emisiile, aproximativ 460 de miliarde de dolari anual, în următorul deceniu.
”Lumea a văzut devastările provocate de încălzirea cu doar 1,1 grade Celsius. Fiecare subunitate de grad contează în lupta pentru protejarea oamenilor și a planetei. Observăm progrese importante în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar încă nu câștigăm, în niciun sector”, a declarat Ani Dasgupta, directorul executiv al World Resources Institute, una dintre organizațiile implicate în întocmirea raportului.
Pe de altă parte, Bill Hare, directorul executiv al Climate Analytics, o altă organizație implicată în elaborarea raportului, avertizează cu privire la utilizarea tot mai mare a gazului pentru generarea de energie electrică în întreaga lume. ”Ceea ce este deosebit de îngrijorător este creșterea producției de energie pe bază de gaze, în ciuda unor alternative mai sănătoase și cu costuri reduse. Criza în curs, care rezultă din șocurile produse de pandemie și invazia Ucrainei de către Rusia, a arătat foarte clar că dependența de combustibilii fosili nu este doar dăunătoare pentru climă, ci are și riscuri economice și de securitate serioase”, a declarat acesta.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.